Farmàcia de guardia

Diumenge 29
Vicente Villar Goda

centro salud2 val


quepaso portada 1 val def

La nostra cuina (1): Potatge de cigrons

La nostra cuina (1): Potatge de cigrons

Comencem este nou camí, amb el propòsit de recuperar la nostra més arrelada tradició culinària, buscant en les nostres arrels mediterrànies la fórmula més tradicional de preparar els nostres plats. La nostra primera recomanació és un plat propi de l'hivern i molt nutritiu: potatge de cigrons.

La nostra cuina (1): Potatge de cigrons

Com a societat no podem permetre que la nostra cuina es perda en el temps, les receptes que van ser de les nostres iaies, de les nostres mares, no podem consentir que s'obliden per esta vida tan afaenada que portem.

Els nostres caldos, els nostres arrossos, els nostres guisats i, per descomptat, els nostres dolços són patrimoni nostre i dels nostres fills, així que és la nostra obligació i en les nostres mans està recuperar-ho i utilitzar-ho en la vida quotidiana.

Sé que no és una tasca fàcil, és molt més ràpid i còmode fer alguna cosa precuinada o fregit en compte d'alguna recepta que coste un temps a cuinar-se, però la nostra salut i el nostre paladar ho agrairan. Així i tot, hui en dia, amb els mètodes de cocció moderns (olla ràpida…) el temps no ha de ser un impediment.

En este interés nostre per recuperar el menjar més tradicional, conte amb la col·laboració de totes aquelles persones que vullguen compartir no sols les seues receptes familiars, sinó com i quan es preparaven en els seus llars, amb les seues mares, iaies, etc.

Puçol té excel·lents cuineres i cuiners, i no sols a nivell professional, sinó també les ames de casa i aficionats a la cuina en general, i m'agradaria comptar amb la seua inestimable ajuda i col·laboració.

Així que, després d'esta declaració d'intencions, i amb el fred i el mal temps ja instal·lat entre nosaltres, esta és la recepta que m'agradaria compartir amb tots vosaltres.

024-potaje_garbanzos-3

Potatge de cigrons

Ingredients:

—½ quilogram de cigrons

—4-6 manolls d'espinacs o bledes

—2 napicol

—2-3 carlotes

—3-4 tomaques madures

—1 ceba gran

—3 llesques de pa fregit

—cacauets

—1 cabeça d'alls

—jolivert

—sal

—oli d'oliva

—pebre roig dolç

Elaboració:

Els cigrons els tenim a remull 24 hores. Una vegada nets i esbaldits, els posem en una cassola gran amb aigua. Segons la quantitat d'aigua que posem, ens quedarà més espés o més caldós el plat.

Netegem i trossegem els espinacs, les carlotes i el napicol, i ho introduïm tot en la cassola a foc fort fins que comence a bullir, després baixem a foc mig-baix fins que els cigrons estiguen blanets.

D'altra banda, anirem preparant el sofregit. Primer fregim el pa amb abundant oli d'oliva, i l'apartem en un plat amb paper cuina. En la paella que hem utilitzat, fregim la ceba i la tomaca triturada i ho reservem.

Ara, en la picadora o en el morter posem el pa i ho piquem; una vegada el pa picat, afegim els alls, el jolivert, els cacauets i ho piquem tot junt.

Introduïm el picada en la paella amb la tomaca i la ceba i sofregim tot junt uns minuts. Afegim el pebre roig (amb molt cuidat que no se'ns creme).

Posem tot en la cassola, junt amb els cigrons i les verdures. Ho deixem cuinar-se uns 10 minuts, perquè es mesclen bé els sabors. Ja el tenim llest per a suna bossa gran deervir.

Recorda que este plat pots preparar-lo i servir-lo el següent dia, estarà inclús millor.

024-potaje_garbanzos-4

Trucs:

Per a tindre cigrons sempre a punt, un bon truc és posar a remullar una quantitat de cigrons considerable, per exemple 1 quilo. Passades les 24 hores necessàries, utilitzem els que necessitem i els altres els congelem.

Podem utilitzar una bossa gran de congelació o diverses xicotetes, calculant més o menys els que necessitem per ració. Així que quan els necessiteu, només heu de traure'ls del congelador, esbaldir-los i ja estan preparats per a posar-los en la cassola.

Anecdotari:

Este plat és molt típic de la Quaresma: a l'estar compost de verdures i hortalisses es considerava molt apropiat per al desdejuni preceptiu en esta època de l'any.

Conta mon pare, que esta recepta la feia a la meua iaia María. La solia preparar sempre els dimarts: feia potatge suficient per a dimarts i dimecres, ja que este dia la meua iaia anava al mercat de Sagunt a vendre la verdura que era cultivava pels meus tios i el meu iaio.

Així que quan tots arribaven a casa després d'una duríssima jornada, la meua iaia tenia el plat calent a punt. També conta mon pare que la iaia el solia acompanyar de mandonguilles d'abadejo… encara que eixa és una altra recepta que vos donaré un altre dia.

Si vols veure més receptes de cuina, pots veure en mon blog:
http://lacocinadelamasia.blogspot.com/

Informa: Charo Palamós

000-nostra_cuina1

128-charo_palamos-1

Altres