Farmàcia de guardia

Diumenge 29
Vicente Villar Goda

centro salud2 val


quepaso portada 1 val def

La nostra cuina (2): L'olla de carn

La nostra cuina (2): L'olla de carn

L'olla de carn és un plat típicament hivernal, ja que el seu gran contingut calòric ajuda a combatre les inclemències del temps. Quan la vida es feia més a l'aire lliure i es treballava més en el camp, eixos plats ajudaven a combatre el fred, encara que hui en dia ja no cal tant d'aportació calòrica perquè les condicions de vida actuals han millorat. Així i tot és un plat que agrada molt.


La nostra cuina (2): L'olla de carn

Ingredients:

Verdura:

―Cardo, 3-4 penques

―Napycol 2 peces

―Creïlla 3-4 mitjanes

―Fesols blancs ½ Kg.

―Arròs 1 tàcita

Carn:

―Vedella

―Magre

―2 peus de porc

―Hueso de corbet de porc

―Ossos de vedella

―Costelles de porc

―Cansalada

―Botifarres

133-olla-de-carne-7

Elaboració:

Com necessitem una gran olla o perol per a la preparació, la primera cosa que farem és posar l'aigua a calfar en l'olla i comencem a preparar les verdures. Tindrem els fesols blancs a remulla unes 24 hores, perquè estiguen blanets i hidratats, les esbaldim i les posem en l'olla. Netegem el card, llevant els fils, i ho posem també en l'olla. Pelem i trossegem napicol i a l'olla. Preparem les creïlles, però les posarem molt més tard, sinó se'ns desfaran.

Ara comencem a esbaldir la carn i la posem tota dins a excepció de les botifarres, que les posarem en l'últim moment. El foc ha d'estar al màxim, i quan comence a bullir ho deixem a foc fort, durant almenys 1 hora, després podem abaixar la intensitat del foc a mitjà-baixa, durant unes 2 hores més.

Quan la tinguem unes 2 hores bullint, afegirem les creïlles. Una hora més tard, més o menys, posarem la tàcita d'arròs, i quan ja quasi estiga, posarem les botifarres en rast, perquè se'ns desfacen com a mínim possible.

Esta olla se servix en dos plats, un primer en què posarem en un plat fondo uns 2 cullerots del caldo amb les verdures i l'arròs. Després, servirem en unes fonts un segon plat amb la carn, la cansalada i les botifarres. Cada comensal se servix en el seu plat la combinació que més li agrade i es fa un picada que se'l menja mullant el pa.

133-olla-de-carne-2

Trucs:

Les quantitats de carn, verdures i arròs dependran del gust de cada família i per descomptat del nombre de comensals. L'arròs és el que ens donarà la grossària de l'olla, a més arròs, més espés. També tindrem atenció a l'hora de preparar el card, hem de pelar molt bé a cuidat de llevar tots els fils, si no al menjar-lo resultarà desagradable trobar-los.

Anecdotari:

Hui en dia és molt típic preparar esta olla per a celebrar alguna de les festes més arrelades en la nostra zona, per exemple per a Sant Antoni ací a Puçol o per a Sant Pere en El Puig. Hi ha empreses molt importants que preparen l'olla per a grans quantitats de persones, però jo la preferisc casolana, així que si no la sabies cuinar, després de llegir esta recepta, ja no tens excuses.

Les persones que vullguen amb nosaltres per a recuperar junts algun plat tradicional poden fer-ho en les adreces següents:
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
www.lacocinadelamasia.blogspot.com

Escribe: Charo Palamós

000-nostra_cuina1

133-olla-de-carne-3

 

Altres