Farmàcia de guardia

Divendres 3
Joaquín Morales Polo

centro salud2 val


quepaso portada 1 val def

La nostra cuina (7): Ximos o pepitos

La nostra cuina (7): Ximos o pepitos

Les falles estan acabades d'acabar i ja arriba la Pasqua, i una altra vegada tenim moltíssimes receptes molt tradicionals d'estes dates. M'agradaria escriure diverses i començaré amb esta que és de molt fàcil execució i crec que moltes vos animareu a preparar-la.

 

La nostra cuina (7): Ximos o pepitos

Ingredients:

—1 quilo de tomaca triturada, pot ser natural o en conserva

—2 cebes mitjanes

—Tonyina

—Pinyons

—Oli d'Oliva

—Sal i sucre

—Llet

—2 ous

288-ximos-2

Elaboració:

Comencem preparant la tomaca. En una paella posem un bon doll d'oli i aprofitem també l'oli de la tonyina.

Quan tinguem l'oli calent, daurem els pinyons amb molta atenció, ja que es cremen molt fàcilment. A continuació, afegim la tonyina (anirem amb molta atenció, ja que la tonyina esguita molt) i la ceba. Ho fregim tot molt bé, ara ja afegim la tomaca triturada.

Amb el foc al mínim i removent ben sovint, cuinem la tomaca almenys durant 2 hores o més.

Preparem els entrepans, llevant-los la punta i buidant-los la molla. Utilitzant una cullera, els omplim amb la tomaca, i la punta l'enfilem amb dos furgadents.

Quan ja els tinguem tots preparats, posem una paella amb abundant oli a calfar, en dos plats fondos posem en un llet, i en l'altre els ous batuts. Passem els entrepans primer per la llet, després per l'ou i els fregim.

Al finalitzar els posem sobre un plat amb paper absorbent, per a eliminar el sobrant d'oli.

288-ximos-3

Trucs:

Perquè els ximos no se'ns queden massa blans, al passar-los per la llet anirem amb atenció que no “xuplen” molta, així ens assegurem que queden blans per dins i cruixents per fora.

El ximo el podem menjar tant en fred com en calent, està igualment deliciós.

Anecdotari:

Era molt típic quan érem jóvens, en els sopars de Pasqua amb la colla, portar per a sopar algun ximo, llonganissa de pasqua i per descomptat l'ou dur, i amb este cantar la cançoneta “açi me pica, açi me cou i el día de Pascua t’asclafe l’ou”.

Si tens algun plat favorit o una recepta tradicional que t'agradaria compartir amb tots en esta pàgina web, pots contactar amb nosaltres en els correus següents:
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
www.lacocinadelamasia.blogspot.com

Escriu: Charo Palamós Durbá

000-nostra_cuina1

288-ximos-4

 

Altres