Farmàcia de guardia

Divendres 3
Joaquín Morales Polo

centro salud2 val


quepaso portada 1 val def

La nostra cuina (8): Panquemao de Pasqua

La nostra cuina (8): Panquemao de Pasqua

Com ja és tradicional en la meua família, ens reunim estes pasqües per a preparar els panquemaos, les mones i la resta de dolços tradicionals valencians. Com sempre, la meua filla i mon pare van disputar d'allò més per a ficar les mans en la massa i així manar en el galliner. Passe per tant a donar-vos la recepta, per si voleu provar


La nostra cuina (8): Panquemao de Pasqua

Estes receptes són ja d'especialista, perquè cal pastar, esperar el temps just per a la cocció: realment sense mon pare no m'atreviria a fer-la.

Ingredients:

―8 ous sencers i 4 rovells

―farina la que admeta
―2 gots d'oli (grandària aigua)
―3/4 de litre d'aigua

―800 grams de sucre

―1 pastilla de rent premsat

―panses i anous al gust

290-panquemao-pasqua-5

Elaboració:

Sobre una superfície neta i gran farem un cercle gran amb la farina, afegim l'aigua amb el rent dissolt un poc, l'oli, el sucre i els ous. Pastem molt bé, mesclant tots els elements, procurant que la massa ens quede tendra.

Busquem un bol molt gran o inclús una palancana. Posem la massa dins i deixem reposar un temps, que serà almenys una hora, si tens pressa pots posar l'aigua tèbia i això accelerarà el procés.

Passat eixe temps, quan la massa ha pujat prou, passem al segon pas de la recepta. Amb esta massa podem fer: panquemaos grans, panquemaos xicotets, llongos, ensaïmades, i, per descomptat, les mones.

Agafem un tros de la pasta i procedim a pastar amb forma de bola (per al panquemao) si ho volem amb panses i anous ara és el moment de posar-los. Quan ho tinguem ho posem sobre un paper vegetal amb un poquet d'oli, perquè no se'ns apeguen.

Per a fer les mones, el mateix, agafem un tros de pasta, sobre un paper amb oli, i li donem la forma que vullguem, una cistella, un cocodril, o el que tu vullgues, li col·loquem damunt l'ou dur i al forn.

Amb el forn precalfat, ho posarem a 200º C i tardarà uns 25-30 minuts, depén del tipus de forn.

290-panquemao-pasqua-4

Truc:

Perquè el panquemao quede brillant i bonic, just abans d'introduir-ho en el forn ho anem a untar amb la mescla d'un ou batut rebaixat amb un poc d'aigua. Per a això utilitzarem un pinzell de cuina. Rematarem empolvorant amb sucre.

Anecdotari:

Record nostra infància, quan en els dies de Pasqua botaríem a la corda a la Pista Bonestar, a menjar-nos les mones i botar tota la vesprada, també tinc records molt bonics quan un poc més majors ja ens deixaven anar amb la colla, i ens n'anàvem d'excursió per la muntanya.

Si tens algun plat favorit o una recepta tradicional que t'agradaria compartir amb tots en esta pàgina web, pots contactar amb nosaltres en els correus següents:
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
www.lacocinadelamasia.blogspot.com

Escriu: Charo Palamós Durbá

000-nostra_cuina1

290-panquemao-pasqua-3

 

Altres