La nostra cuina (23): Pilotes de Nadal o pilotes dolces

La nostra cuina (23): Pilotes de Nadal o pilotes dolces

Per una vegada i sense que servisca de precedent amb esta recepta ens apartem radicalment de la nostra dieta mediterrània, ja que com comprovareu quan llegiu els ingredients de hui, açò no és una recepta, no, és una bomba de calories, però en la seua defensa diré que només està permés menjar-lo una vegada a l'any, així que sense més, veurem esta bomba: pilotes dolces o pilotes de Nadal.

La nostra cuina (23): Pilotes de Nadal o pilotes dolces

Ingredients

—¼ d'ametla ratllada

—¼ de pa ratllat

—¼ de sucre

—¼ de cansalada

—1 llima ratllada

—2 ous sencers i 2 rovells

—Canella

1101-pilotes-nadal-7

Elaboració

La primera cosa que hem de fer és bullir la cansalada. En una cassola mitjana posem aigua, quan comence a bullir, li afegim la cansalada i amb el foc a intensitat baixa, deixem fins que la cansalada estiga blaneta.

En un bol introduïm tots els ingredients i els pastem amb les mans molt bé, fins que el sucre no es note gens i la cansalada estiga completament desfet. Esta part és la més costosa, perquè necessita una bona estona per a aconseguir que tots els ingredients estiguen ben mesclats.

Fem les pilotes amb les mans, li donem forma de mandonguilla i ha d'estar ben ajustada la massa, perquè al fregir no se separe i se'ns esmicole.

Per a fregir-les, primer batem dos clares, quasi a punt de neu, untem cada una de les pilotes i les fregim bé amb abundant oli (molt calent), després les col·loquem en un plat amb paper cuina perquè escórrega l'oli. Es mengen fredes, com a postres dels dies de Nadal.

1101-pilotes-nadal-4

Trucs

El secret perquè ens queden bé, és la intensitat del foc: primer posem el foc a límit, per a aconseguir que l'oli estiga molt, molt calent, en el moment que comencem a fregir-les, el foc ho abaixem al mínim, i les fregim molt lentament.

Anecdotari

Estes postres sempre ha sigut un dels més aclamats en les cases dels meus iaios, dels meus tios, etc.

Sempre recorde el Nadal passat con la família de ma mare, a la meua iaia Teresa i a la meua tia Lola i ma mare preparant estes pilotes, i record al meu tio Juan i a mon pare, que quan arribaven el matí de Nadal a casa de la meua iaia, preguntaven a les dones de la casa: Tenim partida hui? (en clara referència a les pilotes) i quan els deien que sí, eren els hòmens més feliços! Així que en honor a tots ells he volgut compartir esta recepta, que espere vos agrade molt.

Si tens algun plat favorit o una recepta tradicional que t'agradaria compartir amb tots en esta pàgina web, pots contactar amb nosaltres en els correus següents:
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
www.lacocinadelamasia.blogspot.com

Escribe: Charo Palamós Durbá

000-nostra_cuina1

1101-pilotes-nadal-6

 

Altres