Chulilla, Pedralba, Bugarra, Gestalgar i Llíria homenatgen a Protecció Civil pel seu suport en l'extinció dels incendis

Chulilla, Pedralba, Bugarra, Gestalgar i Llíria homenatgen a Protecció Civil pel seu suport en l'extinció dels incendis

El dissabte 26 de gener, els ajuntaments de Chulilla, Pedralba, Bugarra, Gestalgar i Llíria van realitzar un homenatge als voluntaris de Protecció Civil que durant els incendis del mes de setembre van estar al peu del canó, ajudant als bombers i la resta de cossos participants en l'extinció, entre ells els de Puçol. És un nou reconeixement a una labor que a vegades passa desapercebuda.

El 23 de setembre, els voluntaris de l'Agrupació Local de Protecció Civil de Puçol es desplaçaven a la localitat d'Oliva per a atendre a la col·laboració disposada per a la realització d'un triatló en este municipi.

A les 17.00, per emissora, els voluntaris que es troben pràcticament eixint cap a les seues cases, reben la notícia que s'ha declarat un incendi de possible gran magnitud degut a les fortes ratxes de Vent i la baixa humitat en la localitat de Chulilla, lloc on es va produir el primer focus.

Ràpidament, els membres de la Junta Directiva de l'AAVPCCV (Associació d'Agrupacions de Voluntaris de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana) presentes en el servici d'Oliva, ja de camí als seus municipis, comencen les gestions per a col·laborar amb el 112 i la Conselleria de Governació si és necessari, per la qual cosa es destina a l'incendi almenys un voluntari de la Junta Directiva per torns des de pràcticament les primeres hores d'esta emergència.

Davant de la notícia, els voluntaris de la nostra agrupació es posen en contacte amb Marta Martínez, Cap d'Agrupació, i li comenten la disponibilitat, coincidint la de dos dels voluntaris amb els horaris en què la nostra col·laboració va a fer-se efectiva, perquè es generen torns rotatius basant-se en les possibilitats de cada equip.

Puçol destina un vehicle equipat amb sistema de megafonia i farmaciola, per si resulta precís donar avisos a les poblacions a qui el foc rodeja, circular de forma segura per les carreteres tallades i col·laborar en la logística de l'emergència. A més, es posa a disposició material propi informàtic per a millorar la gestió de recursos en el CRM, lloc on passen la majoria d'hores.

Marta Martínez està al comandament de tots els voluntaris presents de totes les agrupacions durant els torns en què es designa i dóna suport en altres torns en què no és la responsable, però tira una mà al trobar-se en el lloc.

D'altra banda, els voluntaris Rubén Hernandis i Fran Villalba participen en l'organització logística de l'emergència al mancar per complet d'una equipació bàsica per a assistir en els equips d'extinció als punts calents, on es treballa a estall per a extingir un incendi que en eixos moments pareix pràcticament incontrolable.

Si és el cas, la funció primordial és donar suport al responsable que està de servici en el Lloc de Comandament Avançat des del Centre de Recepció de Mitjans (CRM), que és on es controla qui està dins o entrant i eixint de l'emergència, una cosa que és un punt important de l'organització. A més, una altra funció és l'avituallament dels voluntaris de primera línia (tant d'extinció com de seguretat ciutadana) i la vigilància des d'un punt alt de la zona, en busca de nous focus.

Rubén Hernandis recorda com va viure l'experiència: “Les hores en les dependències del CRM es feien interminables; estar a l'espera d'algú xafara les dependències per a dir que se n'anava o tornava a entrar, estar atent a les comunicacions i derivar qualsevol missatge per altres canals a través del terminal amb el camió del 112, on estava el PMA, en Bodegas de Banacloig. El grup que hi havia disposat per a CRM, comunicacions i logística anava rotant perquè tots els companys pogueren aprofitar qualsevol eixida per a aclarir el cap, perquè són moltes hores allí i això disminuïx la capacitat d'atenció”.

Repartir avituallament pot ser una bona eixida, perquè veus que el teu treball reconforta el company que està donant el 150% en primera línia. Eixos moments unixen molt i traus molt bons col·legues d'eixes estones en què per a ell, que es pot sentir sol i abandonat en primera línia, eres la seua font d'ànim.

Els meus companys, fent treballs en segona línia intenten que els que estan combatent el foc se senten recolzats i que l'ànim de nit no decaiga. La meua funció, en els moments que exercisc de cap del dispositiu és la que tota eixa maquinària, siga davant del foc o no, funcione correctament”, sintetitza Marta Martínez.

Encara que no està tot el que podríem contar... l'horari d'eixos dies é de dia treballar, de nit actuar i menys de dos horetes per a dormir... el café és el millor aliat... però el ritme és molt dur, perquè som voluntaris i fora de Protecció Civil ens hem de guanyar el salari en el treball, perquè no som funcionaris ni treballadors de l'ajuntament, som voluntaris que li dediquem a açò les hores “lliures” o les que intentem alliberar per a açò.

Un homenatge merescut

Per tot això, el dissabte 26 de gener, amb l'entrega d'uns diplomes acreditatius, els ajuntaments de Chulilla, Pedralba, Bugarra, Gestalgar i Llíria van voler agrair la labor gratuïta i desinteressada dels nostres voluntaris i la resta de participants en l'emergència, els que junt amb els mitjans professionals van dur a terme tasques d'extinció, evacuació i acolliment.

Però no sols es va donar les gràcies als voluntaris, sinó que també es va fer insistència i reconéixer la implicació dels ajuntaments que van permetre que els seus voluntaris acudiren en ajuda dels municipis afectats, molts d'ells xicotets en grandària, però grans quant a gratitud.

Per tot això, felicitar públicament els voluntaris reconeguts per este homenatge i a l'ajuntament per la part que li correspon.

Des de l'AAVPCCV, el president Martín Pérez va destacar la implicació que es necessita per a portar avant una agrupació local i, per tant, va encoratjar els regidors i alcaldes presents “a invertir en la seua agrupació local i a disfrutar de la seua col·laboració en els seus municipis, perquè al cap i a la fi un voluntari satisfet és un voluntari que complix i dóna la cara”.

Esta és una mostra més que els voluntaris de Protecció Civil del nostre municipi no estan únicament per a festejos, esports i actes de pública concurrència, sinó que també acudixen allà on se'ls necessita.

Este tipus de successos —i altres de la mateixa o més gravetat— poden ocórrer en el nostre terme i mai sabem quan serà necessari sol·licitar la seua ajuda. L'important és que si algun dia arriba a ser necessari, estiguem preparats, equipats i formats per a fer front a la situació… i esta experiència també ens ajuda a formar-nos, aprenent dels companys de altres municipis.

Informa: Agrupació Local de Voluntaris de Protecció Civil de Puçol

fotos_noticia

122-homenaje_proteccion-4

07 Febrer 2013
FaceBook  Twitter  

Altres