Francisco Valiente explica les claus del nou pont de Puçol

El nou pont és més que una simple construcció que permet el passe a vehicles, ciclistes i vianants. En unir l'avinguda Hostalets amb el carrer Mercé Rodoreda, esta infraestructura es converteix en la quarta extensió entre les zones est i oest de Puçol. I ho fa amb un disseny original que incorpora algunes particularitats, tant per la seua forma, com pels seus materials i el seu color: característiques que venen de la mà de l'enginyer de camins Francisco Valiente.

Què fa del pont una obra tan especial?

S'ha elaborat aconseguint que tots els elements que integren el pont complisquen una funció específica, de manera que no sobra res. A més, la pintura amb mica aconsegueix un efecte innovador i estètic, ja que reflecteix la llum del cel, canviant de color segons el dia i l'hora. Este acabat és, a més, una referència sincera a la materialitat de l'acer.

I a la nit?

La il·luminació nocturna persegueix crear un ambient agradable per al vianant mentre s'ofereix una imatge nova del pont. La membrana reflexa i estén la llum indirecta en els recorreguts per als vianants i de ciclistes. Quant a la resta d'acabats, com a baranes i sòls, s'ha prioritzat la durabilitat, buscant també que alguns detalls permeten una observació pròxima del pont perquè tinga la qualitat tàctil que creiem que és necessària en un entorn urbà.

S’ha construït amb economia de mitjans... Com?

En observar-lo des de baix, es pot veure que l'estructura és un engraellat de bigues d'acer que suporten una llosa de formigó. Les principals són dues bigues longitudinals a les quals es fixen altres transversals que, en la part de la calçada, es connecten amb la llosa per a generar bigues mixtes de major eficiència estructural.

D’altra banda, la volada d'estes bigues transversals es retalla amb l'objectiu de generar unes mènsules que recullen les voreres per als vianants i ciclistes. D'esta manera, el pont és el resultat de tot un exercici d'intel·ligència estructural que permet optimitzar la matèria per a realitzar una obra única dins dels costos previstos.

I què hi ha de la zona superior?

Si observem el pont des de dalt, el que veiem són dos arcs perfectament verticals que recullen les dues bigues longitudinals mitjançant una sèrie de péndoles dobles que deixen passar la llum. Per a assegurar la resistència, s'utilitza un altre parell d'arcs que sustenten als principals.

Així, estos arcs secundaris mostren una geometria parabòlica. I ho fan adaptant-se a les característiques de l'emplaçament on es troben, de manera que, en el costat que dona cap a la zona per urbanitzar, queden més oberts, i s'alineen en la cara del pont que dona a la carretera. I una membrana d'acer guerxa és el punt d'unió de tots estos arcs.

Finalment, l’arc esvelt, que incorpora una pèndula doble, permet deixar passar la llum per a reforçar l'estètica i la qualitat urbana.

El pont és el resultat d'un treball compartit...

Des de FVAI Estructures & Arquitectures -empresa que dirigeix Valenta i que ha gestionat la part més tècnica del projecte- hem treballat des de la passió i la generositat per a transformar e l territori amb esta construcció. En ella ha participat un ampli equip d'enginyers, arquitectes, delineants i economistes, a més de la gestió dels diversos grups polítics locals implicats.

Què pot implicar de cara el futur?

Per a nosaltres és una sort treballar sobre un element que no és simplement una connexió entre dos marges, com és l'habitual. En este cas el pont va més enllà de la utilitat bàsica com a recorregut per a convertir-se en un element central del creixement urbà de Puçol; amb ell es transforma en avinguda esta carretera d'entrada, ja que assenyala la nova frontera entre la zona industrial i la zona urbana.

A més, millora la qualitat de la zona suburbana en el costat que dona cap al carrer Mercé Rodoreda i, per suposat, dona peu a noves transformacions, ja que seria molt interessant convertir el llit en un espai a utilitzar com un passeig per als vianants per als veïns, o la millora de voreres i la seua connexió amb el llit en tots dos marges.

En definitiva, Francisco Valiente, responsable tècnic del projecte, assegura que s'ha dut a terme «un exercici d'atenció, perseverança, diàleg i sobretot d'obstinació a resoldre problemes i acostar les coses tan bé com siga possible», perquè siga ara un espai compartit de present i futur per als habitants de Puçol.

Informen: Francisco Valiente e Irene Mollá | Fotos: Sabín 

fotos face

065-francisco-valiente-1

04 Febrer 2020
FaceBook  Twitter  

Altres