Informació carpeta ciutadana

Informació carpeta ciutadana

03 Juny 2010

Les teues gestions amb l'ajuntament sense moure't de casa

Esta icona situada en la portada de la web municipal és la porta a un món nou per als veïns: la possibilitat d'evitar cues, permisos en el treball, viatges innecessaris i, en algun cas, sense arribar a resoldre els tràmits que un volia solucionar.

Tot això passarà a la història prompte. De moment, el primer pas és eixa icona. Fer clic en ella equival a entrar en l'administració electrònica, eixe món desconegut fins ara, però que en no molts anys serà pràcticament l'única forma que utilitzarem per a comunicar-nos amb el nostre banc, amb els nostres comerços habituals i, per descomptat, amb el nostre ajuntament.

De la importància del projecte és un bon exemple la llista de socis que formen part d'esta administració electrònica: el finançament va a càrrec del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, a través del Pla Avança; junt amb ell, com a entitats promotores, la Generalitat Valenciana, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les diputacions de Castelló, València i Alacant, i, naturalment, una sèrie de municipis de les tres províncies, Puçol entre ells.

Tots els municipis seguim més o menys el mateix ritme, pel que al llarg de l'any 2010 estem posant en marxa nostra oficina virtual, perquè nostres veïns puguen realitzar les seues gestions amb el seu ajuntament a través de la pàgina web municipal”, assenyala Lola Sánchez, regidora d'hisenda i personal, dos de les àrees més afectades per este canvi de mentalitat en l'ajuntament. “Perquè no sols és un canvi per al veí, també els funcionaris han hagut de realitzar cursos de formació, adaptar els formularis existents fins ara i, en definitiva, canviar la seua forma de treball per a adaptar-se als nous temps i ser més útils als ciutadans”.

Perquè eixa és el final la clau de tot el procés: aconseguir que els ciutadans resolguen els seus tràmits municipals de forma ràpida i còmoda, la qual cosa contribuirà a eliminar la imatge tradicional dels funcionaris com eixes persones que contínuament et remeten al “torne vosté demà”… com si un poguera demanar permís en el treball tots els dies.

Però, lògicament, serà un procés desenrotllat en diverses fases. La primera d'elles, que comença el 15 de desembre amb l'acte de presentació pública de la oficina virtual, permetrà als veïns realitzar sol·licituds, presentar queixes, demanar duplicats de rebuts, omplir llicències urbanístiques i, sobretot, el document que més vegades es tramita cada any, el certificat d'empadronament.

Al llarg de 2011 es posarà en marxa la segona fase, on l'estrela és la passarel·la de pagaments”, avança Lola. “És a dir, la possibilitat de realitzar tot tipus de pagaments municipals des de ta casa, per Internet, des de les multes de trànsit als impostos i taxes municipals, així com la inscripció a cursos, escoles municipals o les convocatòries d'ocupació que realitze l'ajuntament”.

Tot un món de possibilitats s'obri als veïns. Encara que, això sí, cal complir dos requisits imprescindibles: el primer és obvi, cal tindre un ordinador i connexió a Internet a casa; el segon és també un símbol dels temps que vivim, cal tindre el DNI electrònic o, si no n'hi ha, un certificat digital, que es pot sol·licitar en la mateixa Oficina d'Atenció al Ciutadà, en la planta baixa de l'ajuntament.

Potser als més vells del lloc els coste donar este pas, potser la firma electrònica és una cosa que queda molt lluny per als que ni tan sols s'atrevixen a pagar amb una targeta de crèdit, però el canvi també suposarà una millora per a ells, com aclarix la regidora: “si cada vegada més veïns realitzen els seus tràmits des de casa, les cues es reduiran i, per tant, els que acudisquen directament a l'ajuntament a realitzar les seues gestions hauran d'esperar menys i seran atesos amb més temps, sense aclaparaments”.

Definitivament, amb l'oficina virtual guanyem tots… si vols provar, fes click en la icona:

Oficina virtual

Altres