La brigada municipal, sempre treballant a l'ombra… i al sol

Són probablement els veïns que més hores dediquen a les festes i, no obstant això, és difícil veure'ls en la majoria dels actes. Els homes i dones de la Brigada Municipal d'Obres i Serveis passen els dies i les nits muntant i netejant carrers i places perquè tot estiga a punt abans de cada esdeveniment i a penes unes hores després d'haver finalitzat. Treballen sobretot a la nit, a l'ombra, encara que també a ple sol, sempre amb un objectiu: que tot estiga a punt per a gaudir les festes entre tots.

Divendres 31 d'agost a la vesprada: la plaça del País Valencià té dos escenaris muntats, un per a la discomòbil nocturna, un altre per al lliurament de premis de la Volta a Peu vespertina. A més, tanques en alguns accessos, per a facilitar la carrera, sobretot dels més xicotets.

A la mateixa hora, en les avingudes València i Mancomunitat de l'Horta Nord, multitud de tanques són distribuïdes per a separar al públic dels participants en la cavalcada nocturna. I, per si no fora prou, un altre equip ja prepara les taules i els útils per a encendre el foc en la nit de les paelles, que se celebra el dissabte.

En la matinada del divendres al dissabte les tanques han desaparegut, juntament amb el confeti, gots i restes de la cavalcada i la discomòbil; i en el matí del dissabte 1 de setembre, els últims operaris netegen a fons la plaça per a la trobada de talladors solidaris de pernil que se celebra el diumenge al matí.

Darrere d'aquesta “misteriosa” aparició i desaparició de tot el necessari perquè els actes de les festes es desenvolupen amb normalitat no hi ha màgia, ni truc, ni tan sols follets que aprofiten la foscor de la nit per a posar les coses en el seu lloc.

L'explicació és més senzilla: són l'equip taronja, la Brigada Municipal d'Obres i Serveis. Un grup humà que, sota la coordinació de Juan Carlos Piñol, agrupa des de jardiners a electricistes, passant per obrers, personal de neteja i tot el necessari per al manteniment dels carrers i places en perfecte estat.

Treballen abans de cada acte, després desapareixen i deixen que els veïns gaudisquen a fons. Quan l'espai públic torna a estar buit, generalment a la nit, tornen per a netejar-ho tot i posar ordre.

Un treball poc conegut, però imprescindible no solament per l'estètica, també per la seguretat: uns carrers plens de confeti poden provocar que s'embosse el sistema de clavegueram i que els carrers s'inunden si hi ha pluges torrencials.

Malgrat el seu cridaner uniforme, imprescindible per al treball nocturn o fins i tot per a no passar desapercebuts al trànsit a plena llum, aquests homes i dones de l'equip taronja solen ser discrets. Viuen la festa d'una altra manera, des d'un altre punt de vista, encara que també troben buits per a escapar-se a gaudir dels seus actes favorits.

Però la seua discreció no impedeix un treball seriós i eficaç. Imprescindible perquè les festes es desenvolupen amb normalitat…

Quan estigues en un acte, gaudint amb els teus, recorda que hi ha qui treballa en l'ombra o a ple sol perquè el carrer o la plaça estiguen en perfecte estat: facilita'ls la seua tasca, usa les papereres i contenidors.

Deixa els espais públics tan nets com a tu t'agrada trobar-los.

Informa i fotos: Sabín

fotos face623-brigada-municipal-1

01 Setembre 2018
FaceBook  Twitter  

Altres