La nostra cuina (33): Tronc de Nadal

Esta és una recepta molt nadalenca, encara que un poc laboriosa. Per un costat tenim el bescuit o plantilla (com l'anomenem ací) que ens servirà de base. El farcit serà de la teua elecció, en este cas jo he utilitzat nata, i per a la decoració necessitem xocolate foundant. Així que, anem per parts, primer els ingredients.

Ingredients del bescuit:

—6 Ous

—180 grams de sucre

—120 grams de farina

Ingredients per a la nata:

—500 cl. de nata

—200 grams de sucre

Ingredients per a la decoració:

—200 grams de xocolate foundant

—25 grams de mantega

Elaboració:

Començarem pel bescuit. El primer pas serà agafar els ous i en dos recipients separar la clara del rovell. Posem la clara en una batedora perquè se'ns faça a punt de neu, quan estiga, afegim el sucre, a poc a poc i esperem uns minuts, perquè el sucre es mescle bé. El següent pas serà afegir els rovells, una volta i la farina també a poc a poc, prèviament l'haurem tamisat (per a evitar grums).

Ara has de fer el bescuit. Per a fer-lo bé, sobre la safata del forn, poses paper vegetal, és molt important que uses eixe paper, perquè després has de desapegar-ho, si uses un altre paper, potser s'apegue i siga un desastre. Amb la teua mà, estens la massa, que és molt blaneta, i has de procurar que quede molt igualada, més o menys d'1 cm. de grossor.

Amb el forn precalfat, introduïxes el bescuit, a 180º C, uns minuts. Has de controlar, perquè no quede massa daurat, sinó, quan enrotllem, se'ns trencarà. Amb la massa que et sobre, pots fer unes llengües de gat, per a crema o el que vullgues.

Ara passem a la nata. El més important és que estiga molt freda. Posem en la batedora el mig litre de nata, a velocitat suau, deixem que es munte. Quan veges que està ja muntada li afiges el sucre a poc a poc, uns minuts, i ja la tens. La guardes en la nevera.

Seguit anem amb el xocolate, per a això, posarem en un bol o un plat el xocolate i la mantega. El podem fondre al bany Maria o 1 minut en el microones (jo el faig així, és molt més còmode). El mescles tot, ha d'estar tot fos i ben mesclat i sense grums. El reserves.

Ara sí, ja tenim tots els ingredients preparats!

001-tronco-navidad-3

El muntatge:

1r: Hem de desapegar el bescuit del paper. Una vegada desapegat, ho posem sobre este, amb la part inferior cap amunt.

2n: Amerem el bescuit amb l'almívar o la melmelada amb un pinzell o una cullera.

3r: posem la nata, amb l'1/2 quilo potser serà molta, depén del teu gust. Jo la vaig posar tota.

4t: Esta part és prou delicada, ja que hem d'enrotllar el bescuit, com un braç de gitano. El final el deixarem cap avall.

5t: Ja només queda la decoració. És millor decorar-lo ací mateix i quan estiga bé va fregir, passar-lo a una safata o blonda. Per a estendre el xocolate, utilitzarem una cullera o un ganivet ample.

Quan el tingues perfectament recobert, amb una forqueta li fas unes ratlles imitant els nucs de la fusta. I per a rematar he usat un poc de coco emulant la neu.

Informa i fotos: Charo Palamós

 

001-tronco-navidad-4

04 Gener 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres