Les bicicletes són per a tot l'any: l'aposta de Puçol per a guanyar terreny al cotxe

Ramón Casas i Pere Romeu en un tàndem, oli realitzat en 1897 per Ramón Casas, ha servit de base per al cartell promocional de la Setmana Europea sense Cotxes, a la que enguany se suma Puçol amb quatre activitats per a tots els públics celebrades entre el 16 i el 22 de setembre. L'elecció no és casual, ja que la cèlebre pintura d'ambdós amics amb bicicleta va ser substituïda a principis del segle XX per la dels amics en un cotxe… i és hora de fer el viatge de tornada.

 

El cotxe arracona la bicicleta. Una cosa que hi ha succeït en la majoria de llars i així es continua mantenint hui en dia: el cotxe és l'estrela i la bici ha quedat relegada en molts casos al traster o, com a màxim, a alguna excursió a l'estiu.

Per a combatre esta situació, l'Ajuntament de Puçol proposa dos mesures este mes de setembre: la primera, la possibilitat de recuperar la nostra vella bici per a moure'ns en el dia a dia, ara que el carril bici a la platja és una realitat i que aparcar el cotxe resulta cada vegada més difícil.

Però si no t'animes a utilitzar-la, almenys permet que altres puguen fer-ho, d'ací que s'haja habilitat l'Ateneu de Puçol (en el carrer Pare Buenaventura) com a punt d'arreplegada de bicicletes al llarg de tot l'any. La intenció és arreplegar-les, tirar-les una ullada per a posar-les a punt i habilitar una fórmula perquè altres veïns puguen fer ús d'elles.

La segona mesura és una setmana de sensibilització sobre l'ús de la bicicleta en la nostra vida quotidiana, sobretot quan ens movem pel poble: acudir a estudiar a la sala d'estudi de l'Espai Jove, disfrutar d'un espectacle en la Casa de Cultura, realitzar gestions en l'ajuntament, estudiar en l'institut o passejar per la Via Xurra o per la Vereda Mangraners fins a la platja són activitats que podem realitzar d'una forma més sana, més divertida… i sense els molests aparcaments, perquè en tots eixos punts hi ha aparcaments habilitats per a bicis.

Quin futur volem per al nostre poble? I per als nostres fills?”, es qüestiona el regidor Juanjo Manzaneque. “Des de l'Ajuntament de Puçol volem i hem de ser els primers a demostrar el compromís amb la mobilitat sostenible i l'alternativa a l'ús dels cotxes, d'ací que hàgem muntat esta setmana des d'una perspectiva sostenible: busquem un equilibri econòmic, social i ambiental que ens permeta disfrutar més a Puçol i millorar la nostra qualitat de vida”.

Els actes programats en esta primera Setmana Europea Sense Cotxes comencen el dimecres 16, amb un espectacle d'animació a càrrec del grup Iknotiz en el parc de La Barraca (18 hores), seguit de l'acte oficial de presentació de la setmana en l'Espai Social La Barraca (19 hores).

Mai t'has plantejat com es pot aprofitar l'espai que habitualment utilitzen els cotxes per a aparcar? Si vols veure una demostració pràctica, el dissabte 19, a partir de les 11 hores, Parking Day en el carrer Sant Teresa i l'entorn de la Casa de Cultura. Ni t'imagines el que es pot fer en unes hores en un aparcament.

El diumenge 20, una activitat per a tota la família abans de dinar: a les 12 hores, passeig amb bici des de la Via Xurra fins a la Marjal dels Moros, una oportunitat única de disfrutar del nou carril-bici, ja en funcionament des de finals d'agost, que permet recórrer de forma còmoda i segura el trajecte que enllaça la platja de Puçol amb l'antiga via del tren —hui reconvertida en carril bici— fins a la ciutat de València.

Finalment, els més jóvens seran els protagonistes de la marxa amb bici prevista per al dimarts 22 a les 18 hores: un circuit entre l'ajuntament i l'institut per a reivindicar un espai major per a les bicis, eixe espai que hui ocupen els cotxes.

I és que el cotxe ha arraconat en els últims temps a la bicicleta, com simbòlicament va quedar reflectit quan el quadro Ramón Casas i Pere Romeu en un tàndem va deixar de presidir la sala de reunions dels modernistes en el local Els Quatre Gats, i va ser substituït, a l'inici del segle XX, per un nou quadro… que mostrava a Ramón Casas i els seus amics amb cotxe.

Ha arribat l'hora de realitzar el viatge de tornada: arraconar el cotxe i desenterrar les bicicletes.

Informa i cartell: Sabín 

16 Setembre 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres