Trotafons munta el primer betlem davall el mar el 7 de desembre en una cova del Mediterrani

El Club de Busseig Trotafons sempre troba fórmules per a portar les celebracions de qualsevol tipus al seu terreny… i eixe terreny és el fons marí del Mediterrani. La seua nova proposta és senzilla de contar, encara que més complexa de dur a terme: muntar un betlem i un arbre de Nadal davall el mar, concretament en una cova que hi ha a 14 metres de profunditat enfront de la platja de Puçol. I, naturalment, invitar els socis a baixar per a fer-se fotos… tot això entre el 6 i el 8 de desembre.

El divendres 4 de desembre Trotafons es reunia per a organitzar un esdeveniment molt especial: la seua primera jornada nadalenca, en la que es va acordar per unanimitat muntar el betlem. I s'han posat mà a l'obra. Literalment.

Encara que sent individus acostumats a bussejar, el lògic és que el betlem no el munten en terra. Sinó en el territori de La sireneta, aquella entranyable pel·lícula de Disney: davall el mar.

El dissabte ho dediquen a comprar figures d'uns 20 o 30 centímetres de grandària. Tot el portal. Incloses la mula i la vaca. D'escaiola blanca.

El diumenge al matí, els xiquets de Trotafons prenen la paraula i el pinzell. És hora de pintar les figures. Totes. Incloses la mula i la vaca. I també li ficaran el pinzell a l'arbre de Nadal. Tot decorat com toca. Amb els seus floquets de neu i tot.

Mentrestant, els majors preparen plataformes de pes. Les que portaran les figures per a no ser arrossegades pels corrents marines.

Iel dilluns al matí ho portarem tot amb dos embarcacions a una cova natural que hi ha a catorze metres de profunditat, enfront de la platja de Puçol, allí muntarem el naixement i al costat l'arbre de Nadal”, explica Ximo Huerta, l'incansable president del club. Una d'eixes persones a qui a penes veus pel poble… el seu hàbitat natural és el mar.

Davall el mar, per a ser més precisos.

Així que el dilluns, després de les tasques del muntatge, arriba l'hora de posar junt amb el primer betlem davall el mar en la platja de Puçol.

Invitats que posen junt amb el betlem. Una tasca en principi fàcil de dir: vas a l'arena, els puges en les llanxes i els portes al punt que està catorze metres per damunt del betlem. Es posen el trage. Se submergixen. I…

I com s'aconseguixen fotos i vídeos en el fons del mar, en la foscor de l'hivern?

El presi té la clau. Els de Trotafons són gent acostumada a moure's en el fons marí: “Tenim llums químiques amb què il·luminarem l'arbre i el naixement durant 48 hores, així farem vídeos i fotos. A més, cada visitant ha de baixar amb un detall personal per a deixar allí, en la cova, una espècie de record o d'ofrena per al nostre betlem davall el mar”.

Dos dies d'immersions, fotos i vídeo. El dilluns i dimarts, 7 i 8 de desembre.

Després es mantindran les figures fins a la jornada de neteja de fons marins. Normalment al juny. Cada un cert temps es deixaran caure per la cova. Per a fer una ullada al seu betlem. I posar les peces en el seu lloc si fóra necessari.

Perquè volen muntar el betlem però no sols enguany. La idea és reutilitzar les peces els pròxims anys. Incloses la mula i la vaca: “Les traurem a l'estiu, en la jornada de neteja de fons marins, les restaurarem i les guardarem per al pròxim hivern. Serà un betlem reutilitzable”.

I ací estan. Celebrant el pont de la Constitució i la Puríssima en el seu hàbitat natural.

Com aquella cançó de La sireneta, la pel·lícula de Disney.

Davall el mar, davall el mar…”

Informa: Sabín Fotos: Sergio Maestro

1004-trotafons-3

05 Desembre 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres