El 19 de gener acaba el termini per a aportar fotos que apareixeran en «Puçol en la memòria, volum 2»

Ja queda menys d'un mes per a tancar el termini d'entrega de fotos per a l'elaboració del volum 2 de Puçol en la memòria! Una selecció apareixerà en el llibre; fins al moment, els veïns de Puçol han aportat més de 2.400 imatges, i encara pots col·laborar amb les teues… però el temps vola! No oblides acudir amb les teues fotos realitzades entre 1960 i 2000 al Departament de Comunicació d'Ajuntament (antiga Casa del Bou), de dilluns a divendres. Allí seran escanejades, de 9 a 14 hores, fins al 19 de gener del 2018.

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va confirmar a l'octubre la subvenció per al volum 2 de Puçol en la memòria. Des de mitjans de novembre, el mateix equip que va traure avant el primer llibre entre 2014 i 2015 treballa desinteressadament en el nou projecte, per al que és fonamental la col·laboració de tots els veïns: fins al 19 de gener tens de termini per a portar al Departament de Comunicació les teues fotos realitzades entre 1960 i 2000, que seran escanejades i una selecció apareixerà en aquest volum 2.

«El primer pas va ser acudir a parlar amb Jorge Rodríguez, i la Diputació de València ha donat suport al llibre amb entusiasme, ja que és un gran exemple de recuperació de la memòria i participació ciutadana», explica Lola Sánchez. «El segon va consistir a convocar a l'equip que va treballar un any gratis per a poder editar en 2015 el primer llibre i vore si podíem comptar amb ells per a preparar el segon volum. I tots han dit que sí».

Tornen a treballar junts Manel Alonso (autor de les narracions introductòries), Encarna Sebastiá (supervisora dels apunts històrics), Sonia Pineda (impulsora de la participació ciutadana a través de xarxes socials) i el Departament de Comunicació (que dissenya, maqueta, retoca fotos i coordina el projecte). A ells s'uneixen dos nous col·laboradors: Vicente Claramunt Palamós (per a la documentació històrica) i Mery Cortell (per a la investigació en l'arxiu municipal).

El procés de treball és semblant al primer llibre. Fins al 19 de gener s’arreplegaran les fotos que aporten els veïns voluntàriament, s'escanejaran i s'identificaran una a una. A continuació, es dedicaran tres mesos per a organitzar i seleccionar les imatges, mentre es redacten els textos històrics i les introduccions. Durant dos mesos es realitzaran tasques de disseny i maquetació i, a l'estiu de 2018, tocarà revisar els primers dissenys, corregir-los i retocar les fotos seleccionades. Després de les festes de l'any que ve, s'efectuaran les correccions finals i el llibre s'enviarà a la Diputació per a imprimir.

Al desembre del 2018 es presentarà el llibre al públic i l'endemà repartiment gratuït entre les famílies que hagen col·laborat cedint fotos a l'Ajuntament per a l'arxiu municipal i per a la seua aparició en el llibre.

A nivell temàtic, aquest volum continua a l'anterior: junts donaran una visió completa del segle XX a Puçol, el primer de 1900 a 1960 i el segon del 1960 al 2000, per la qual cosa inclou els mateixos capítols: etapes de la vida, festes, indústria, comerç, bous, edificis, retrats…

«Encara que es van a afegir alguns capítols que no podien aparéixer en el primer volum perquè cronològicament pertanyen a l'últim terç del segle XX», apunta Mery Cortell. «Per exemple, la primera falla oficial de Puçol és de l'any 1979, per tant és en el volum dos on tindran presència en l'apartat referit a festes».

A més, s'afegeix un capítol en què s'explica l'evolució urbanística de la població amb l'arribada de la democràcia, una època en què s'han construït les principals infraestructures urbanístiques i de serveis amb què compten els veïns: poliesportiu, piscina, casa de cultura, espais socials, camp de futbol… a més dels passos subterranis sota les vies del tren o els polígons industrials.

Un llibre que naix amb l'objectiu d'ocupar un xicotet buit en l'estanteria en cada llar, junt amb els àlbums de fotos familiars, perquè els grans protagonistes de Puçol en la memòria són els veïns, que cedeixen a l'Ajuntament fotos perquè siguen escanejades i formen part de l'arxiu municipal. Algunes entraran en el llibre, altres quedaran en l'arxiu municipal i amb el temps es crearan nous canals perquè els veïns puguen accedir gratuïtament a aqueix arxiu d'imatges… i potser nous llibres de fotos, qui sap què ens depara el futur.

Un futur els primers passos del qual s'estan donant ara. Com apunta Sonia Pineda: «Esperem que tots els veïns de Puçol se sumen a este projecte, perquè és un llibre de tots. Fa tres anys ens valien totes les fotos i vam arreplegar més de 5.000 imatges, de les quals només van aparéixer 1.000 en el llibre. Aquesta vegada no demanem qualsevol tipus d'imatges, només les realitzades entre 1960 i 2000, les dates protagonistes del volum 2».

Vos invitem a acudir amb les vostres fotos per a ser escanejades pel Departament de Comunicació (antiga Casa del Bou), de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores, fins al 19 de gener del 2018.

Informa: Sabín i D’Opazo| Cartel: Ares Escorial | Fotos: Sergio Maestro

917-recordatorio-libro-1

28 Desembre 2017
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres