El club de busseig Trotafons extrau una àmfora ibèrica de més de 2.000 anys de la platja del Puig

El Club de Busseig Trotafons de Puçol va extraure una àmfora ibèrica del fons marí del Puig de Santa María, amb la col·laboració de l'Ajuntament de la localitat i l'assistència d'experts arqueòlegs, el diumenge 17 de juny. El tresor arqueològic es trobava a uns 3 quilòmetres de la costa, a 18 metres de profunditat. Una primera aproximació dels experts data la peça en 2.500 anys, aproximadament.

L'àmfora consistix en un recipient de terracota i de cos ovalat que s'utilitzava per a emmagatzemar i transportar productes alimentaris, tals com el vi, l'oli o el blat. Pesa més de 25 quilos i té una capacitat de més de 25 litres.

«Fa 9 anys vam veure l'àmfora, però no li vam donar massa importància. Com la véiem molt sovint, li vam fer fotos i vídeos que vam ensenyar al centre d'arqueologia de la Comunitat Valenciana», explica Ximo Huerta, president del Club de Busseig Trotafons. «Després de veure les imatges, es va considerar que era una cosa important».

D'esta manera, «després de diversos intents, el diumenge vam extraure l'àmfora. L'alcaldessa del Puig, arqueòlegs de la Conselleria de Cultura i Patrimoni, l'arqueòloga que porta este tema, Alicia Gimeno, i el club de busseig, que va fer l'extracció, van assistir a l'acte», detalla Ximo. «S'ha confirmat que és una àmfora ibèrica. En netejar-la, es va trobar dins el tapó de fusta. Està sencera».

«A partir d'ara, el procés per a conservar-la tardarà quasi un any. En estos moments, la peça es troba en el Centre d'Arqueologia Subaqüàtica de la Comunitat Valenciana, a Borriana, on li aplicaran tots els tractaments necessaris. Es planeja exposar-la en el M useo Arqueològic de Sagunt en el futur».

Informa: Hortanoticias.com i Nicolás D’Opazo | Fotos: Ajuntament del Puig

360-anfora-trotafons-3

22 Juny 2018
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres