Entitats de tota Espanya visiten La Costera com a model de gestió d'un paratge natural

Del 8 al 10 de novembre s'ha celebrat a València la 7a edició de les Jornades Estatals de Custòdia del Territori, amb dos dies de debats i sessions de treball en la Conselleria de Medi Ambient i, com a tancament, els participants vinguts de tota Espanya van viatjar el dissabte a conéixer diferents projectes existents, el primer dels quals va ser el Paratge Natural Municipal la Costera de Puçol i, posteriorment, altres dos models de treball en l'Albufera.

La visita a La Costera el dissabte 10 de novembre va començar amb una xarrada de Miguel Crespo, d'Acció Ecologista-Agró, que va recordar la història del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Puçol i l'associació que actualment té la custòdia del territori del paratge natural. Després d'esta introducció, els seixanta assistents (que van arribar a la Costera en dos microbusos) van recórrer la nau multiusos, l'aula natura, els horts d'oci i el viver forestal del pulmó verd de Puçol.

Lucía Moreno, representant d'Acció Ecologista-Agró, destaca que «ens hem reunit entitats de totes les comunitats autònomes per a posar en comú les línies de treball i aprendre de l'experiència d'altres col·lectius, tant mitjançant el debat teòric com amb les visites pràctiques a llocs emblemàtics quant a custòdia del territori es refereix».

La xarxa Avinensa ha sigut l'encarregada de coordinar aquesta setena trobada, comptant per a això amb el suport de la Fundació Biodiversitat, de la Conselleria de Medi Ambient, i amb els responsables dels projectes que s'han visitat, dos en l'Albufera i el Paratge Natural Municipal La Costera de Puçol.

«Hem visitat tres llocs per a conéixer diferents models de custòdia del territori en els paratges valencians», puntualitza Lucía. «L'aula natura i les activitats que es realitzen a Puçol són molt atractives perquè permeten comprovar l'eficàcia d'un model de treball poc habitual: l'Ajuntament al costat d'una associació que, en general, sol estar enfront de l'administració pública, amb denúncies, reivindicacions i queixes… Ací podem comprovar com poden treballar junts en la gestió d'un espai protegit».

Miguel Crespo va ser l'encarregat de fer una xarrada inicial a la sala multiusos, on els assistents van poder comprovar la qualitat de les exposicions fotogràfiques que es mantenen permanentment en este local, encara que també han sigut exhibides en diferents espais públics, tant a Puçol com en altres poblacions.

«Esta experiència de custòdia del territori compartida entre un Ajuntament i Acció Ecologista-Agró va començar en 2011 i ha permés obrir les instal·lacions del paratge natural al públic, al mateix temps que hem continuat desenvolupant projectes de restauració i conservació mediambiental. Per exemple, enguany ja han visitat La Costera entorn de mil persones amb les diferents activitats programades».

La visita va incloure l'AulaNatura, una instal·lació pensada per als més xicotets, que està sent utilitzada pels col·legis per a explicar als alumnes no solament la història de La Costera (mitjançant un vídeo), sinó també com reconéixer els seus elements i com protegir-la, tot això a través de jocs, panells informatius i activitats interactives.

Els representants dels diferents col·lectius van finalitzar el recorregut en la zona dels horts d'oci i en el viver forestal que AE-Agró gestiona, abans de pujar-se als dos autobusos per a desplaçar-se a l'Albufera.

«Per a nosaltres va ser tot un honor compartir aquesta experiència de custòdia del territori amb companys de tota Espanya que també treballen en un camp que permet a la ciutadania implicar-se en la gestió responsable i sostenible dels espais naturals», finalitza Crespo.

Informa i fotos: Sabín

fotos facefotos face

755-visita-costera-3

 

14 Novembre 2018
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres