Article de Ciudadanos del mes de juny: «Evolució dels mercats a Puçol»

Este és l'article de Ciudadanos de juny, titulat Evolució dels mercats a Puçol. Tal com contempla el Reglament de Mitjans de Comunicació aprovat en 2008, els grups polítics municipals poden publicar en la pàgina web municipal un text d'opinió sobre cada ple que es realitze i un article sobre el tema que ells trien cada mes.

Bon dia ciutadans, estem molt contents de les mesures que hem implantat en els mercats de Puçol, mitjançant el nostre regidor Rubén Vaquero Garcés.

A la nostra arribada al govern ens trobem amb diversos problemes:

  1. Un deute pròxim als 37.000 € que existia des de 2009 i que sempre havia estat in crescendo des que havien registres (mai havia descendit).
  2. El mercat dels dissabtes estava quasi mort, amb únicament 6 parades, i el mercat de la platja (estiu) havia descendit les seues parades a un terç en els últims anys, des del seu canvi d'ubicació.
  3. En el mercat de la platja hi havia bastants queixes per la utilització de generadors elèctrics (pel seu soroll i la seua possible perillositat).

Ràpidament ens vam posar a la feina.

En el mercat del dissabte es van realitzar moltes iniciatives d'urgència per a activar-lo, atés que es tracta d'un barri quasi sense serveis en el qual viuen majorment persones d'avançada edat, alguns d'ells sense possibilitat de traslladar-se a altres llocs a realitzar les seues compres per la seua mobilitat reduïda.

Les primeres mitjanes que es van prendre van ser les següents:

  1. Reducció de les taxes als comerciants a la meitat (per a incentivar que vingueren més comerciants).
  2. Ampliació del recinte perquè els cotxes no pogueren passar per dins del mercat (donant així major seguretat i espai per als clients i futurs comerciants que pogueren arribar).
  3. Es va publicitar en el Facebook i en el WhatsApp municipal, i es van realitzar bàndols (intentant aconseguir que anaren més clients, sobretot d'altres barris).
  4. Es va contactar amb nombrosos placers d'altres poblacions i del mercat dels dimarts, informant-los de les condicions avantatjoses en concepte de taxes per a realitzar la seua activitat (per a sumar més comerciants al projecte).

Els resultats han sigut espectaculars: hem passat de 6 parades (externes) a 10-12 i amb el tancament d'altres mercats (a causa de la pandèmia) hi ha hagut dies de 18 parades (alguna cosa que, creiem, serà eventual), el triple que al principi. Hui es veu un mercat amb molts més clients i moltes més parades.

Quant al deute econòmic, s'ha recuperat al voltant de la meitat del deute (alguna cosa que mai havia succeït). A final d'any es realitzarà un estudi exhaustiu sobre este tema. Per a això s'ha dotat de noves eines a l'agutzil:

  1. Datàfon per a poder cobrar tant deutes com a eventuals (que no tenen lloc fix).
  2. Accés a la plataforma de recaptació tributària per a saber els deutes en temps real.

I s'ha donat l'ordre de no deixar muntar als placers amb deute. Molts d'ells s'han acollit a una reestructuració de pagaments (pagament de deute a terminis) i uns altres han pagat directament el deute.

En un any, el poc que quede de deute serà irrecuperable, ja que hi ha deutes molt antics de deutors insolvents que ja no es troben en el mercat, per la qual cosa el deute serà 0. Han sigut expulsats dos placers. I ho seran també aquells que no abonen el seu deute ajornat.

El mercat de la platja enguany s'anava a realitzar en una zona molt més cèntrica, pretenent així un augment de placers i clients, a més amb banys públics d'obra molt pròxims. Este trasllat no s'ha pogut executar per motius d'espai en les distàncies de seguretat que ha ocasionat el Covid-19. Esperem que es puga realitzar l'any que ve.

El mercat d'estiu sí que tindrà una instal·lació elèctrica per als placers i no crear així molèsties als veïns. Esta instal·lació s'ha pensat de manera que es podrà emportar a una nova destinació si fora necessari, per la qual cosa no hi hauria un augment de despesa.

El Covid-19 ens ha obligat a treballar molt en els mercats estos mesos: els hem dotats de mesures de seguretat, com a presa de temperatura als clients, gel, control d'entrada i d'aforament. A més, els mercats s'han ampliat per a poder mantindre les mesures de seguretat. Hem sigut l'únic poble de l'entorn que ha realitzat esta missió i estem treballant al 100x100 d'activitat, la qual cosa ha tingut bon acolliment pels veïns i usuaris.

Molt contents amb el treball realitzat.

Una opinió de Ciudadanos

02 Juliol 2020
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres