Un confinament participatiu, creatiu i ple d’esperança

El confinament durant l'estat d'alarma va suposar una situació complicada per a molts. Por, desesperació, aclaparament, avorriment... Amb l'objectiu d'oferir un raig d'esperança i entreteniment naixia a finals de març Eixirem!, una iniciativa que animava als veïns de Puçol a compartir missatges i imatges entretingudes a través de vídeos casolans.

«És una expressió col·lectiva d'esperança». Així la definia Sento Pascual, dissenyador de la iniciativa. I el resultat va ser impressionant: als pocs dies de llançar la campanya, el departament de Comunicació va començar a rebre cada dia multitud de vídeos per a editar i publicar.

Missatges d'ànim i esperança, balls, música, exercici a casa, escenes gracioses, mascotes, rebosteria… I algun brindis per l'esperança! Grabacions molt diferents i més o menys creatives, però amb una idea en comú: Eixirem!

En total, res menys que 90 vídeos protagonitzats per uns 200 veïns de Puçol que ja formen part del patrimoni local. Però no van ser els únics, i és que alguns artistes del municipi també van aportar el seu granet d'arena a la iniciativa.

Entre ells, Manel Alonso, que es va proposar transmetre energia positiva a través de la poesia: «Com a escriptor, sent l'obligació de donar aqueix punt d'optimisme i esperança a una situació que ara sembla que comença a veure la llum», assegurava el poeta i novel·lista.

Així va nàixer Versos Confitats: un programa de lectura de poemes diverses vegades per setmana per a endolcir el confinament i, de pas, fomentar l'amor per la poesia.

El mateix objectiu que perseguia l'escriptor local Marc Caballer a través de Puçol Escriu, amb el suport del Club Escriptura Puçol i de Poesia Noventa, un projecte que comparteix amb els seus companys d'universitat.

La música també va tindre un paper important durant estos mesos. Per part d'aficionats… I també de professionals, com el Centre Musical i Instructiu Santa Cecilia, que va amenitzar moltes estones interpretant meravelloses peces musicals.

O com Laura Soriano, que malgrat la timidesa que sempre li ha caracteritzat, és capaç d'actuar davant centenars de persones per a compartir el que li fa feliç.

Professora i artista, Laura no concep la vida sense música, i durant el confinament va voler acostar-la fins a la llar de la resta de veïns a través de dos vídeos setmanals amb cançons tradicionals, algunes d'elles, amb lletra pròpia.

Després de diverses setmanes traient a relluir la creativitat i l'optimisme dels veïns de Puçol a través d’Eixirem!, li arribava el torn a aquells professionals de Puçol amb Oci Ací, una campanya de vídeos que recollia tutorials de tota mena.

«L'interessant era que els veïns pogueren trobar diferents alternatives en cada camp, i que els comerços i professionals tingueren un lloc addicional per a promocionar-se», apunta Elena Camarero, regidora de Comerç.

Però més enllà de missatges d'esperança, cultura, entreteniment i serveis professionals, la pandèmia va posar sobre la taula la solidaritat que impregna el cor de centenars de persones a Puçol, que de sobte es van veure volcades durant els mesos de confinament a crear i repartir milers de màscares. Primer, entre el personal sanitari i de seguretat i, després, entre la resta de veïns.

Tota una mostra de solidaritat que va ser batejada com Mascaretes Solidàries i que, a més, va ser l'inici d'una bonica amistat entre Paquita Comes, Fina Cabrera, Amparo Segarra, Carmina Martínez, Inma Fernández, Teresa Orr i la resta d'impulsores i participants del moviment.

En definitiva, un conjunt d'actuacions que van aconseguir involucrar a centenars de veïns per a afrontar la situació amb la millor de les actituds. Sempre, amb un missatge en comú: Eixirem! I encara que s’ha de mantindre la prudència… Al final eixirem.

Informa: Irene Mollà | Cartell: Sento Pascual | Fotos: Sabín

325-manel-1

13 Juliol 2020
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres