Un 9 d'octubre per a la història, amb record especial als veïns que més han lluitat contra el Covid-19

Tots els accessos tancats, control de temperatura per a accedir, comprovació de la inscripció en el llistat, obligatorietat d'usar gel i, una vegada en la plaça del País Valencià, els més de 150 assistents separats, a l'aire lliure. Així es va organitzar l'acte d'homenatge als col·laboradors i víctimes de la pandèmia. Va ser el dissabte 3 d'octubre i, al costat de les paraules de l'alcaldessa i el concert de Santa Cecilia, van formar l'acte central del Dia dels Valencians.

Moltes mesures de seguretat per a un acte d'homenatge a l'aire lliure. Però tot això necessari: les mesures, perquè seguim amb la «bestiola» rondant i l'homenatge perquè el 9 d'octubre és una data especial per als valencians i Puçol volia agrair especialment a diversos grups de veïns la seua implicació en la lluita contra la pandèmia.

Aitor Caballer va ser el presentador de l'acte, que va començar recordant la història de Jaume I i la unitat del poble valencià per a enllaçar-la amb el nostre recent dia a dia: « Sembla que queden lluny aquells dies en què a les 8 de la vesprada tréiem el cap als balcons per a aplaudir als sanitaris i a totes aquelles persones que estaven en primera línia de foc ».

Una història recent marcada per la participació ciutadana a través de moltes fórmules. Una de les més reeixides va ser la sèrie de vídeos Eixirem! , en la qual els veïns eren protagonistes del dia a dia del confinament, amb uns enregistraments que compartien a través de les xarxes socials municipals.

Per això, després d'un minut de silenci acompanyat del llançament de 21 carcasses, va començar el lliurament de premis Eixirem! en agraïment a eixos col·lectius que han destacat per la seua dedicació en la lluita contra la pandèmia, premis que van ser entregats per l'alcaldessa, l'equip de Govern i els portaveus dels dos partits de l'oposició, PSOE i Compromís.

A les 40 dones que es van coordinar per a cosir manualment més de 6.000 màscares que van ser repartides entre els veïns, en una època en què les màscares escassejaven. Rubén Vaquero va entregar el Eixirem! a Paqui Comes i Fina Cabrera com a representants d'eixe col·lectiu de dones.

Però eixes màscares havien de ser llavades, desinfectades i planxades abans de ser entregades als veïns, tasca de la qual es va ocupar gratuïtament la tintoreria Delianet . Els seus propietaris, Fernando i Raquel, van rebre el seu premi de mans del regidor José Mª Babé.

Amb els seus propis vehicles agrícoles, Juan Carlos Piñol i Juan Bayarri, recorrien la població a les nits, desinfectant carrers i places , una vegada acabada la seua jornada laboral i sense percebre res a canvi. Una tasca que va agrair el regidor Alejandro Sancho —que els va acompanyar eixes nits també amb el seu propi vehicle— entregant-los el seu corresponent premi Eixirem!

La gran tasca del Centre de Salut , dia i nit al peu del canó, amb tot el seu personal dedicant un esforç difícil d'avaluar i agrair, va ser reconeguda amb el premi que van recollir Carolina Fernández i Rosa Ramírez de mans de dos regidors, Elena Camarero i Ángela Santamaría.

Sent un dels grups més vulnerables, la tercera edat necessitava una dedicació especial, sobretot en la Residència de la 3a edat , on molts treballadors han hagut de multiplicar els seus horaris per a atendre a tots els usuaris. Fina Bosch i Encarna Carceller van rebre el corresponent agraïment de mans del regidor Enric Esteve.

En una època en què eixir al carrer era complicat i alguns veïns tenien problemes fins i tot per a menjar o per a obtindre serveis bàsics, els voluntaris de Càritas van ser fonamentals, una vegada més, per a ajudar als més necessitats. Elena i Tere, com a representants del col·lectiu, van recollir el seu guardó de mans del regidor José Mª Esteve.

Un altre col·lectiu que l'ha passat malament: el dels més xicotets , xiquets i xiquetes que no podien eixir al carrer, ni veure als seus familiars i molt menys anar al col·le o jugar amb els seus amics. En representació d'estos xicotets veïns, Pablo, María i Iratxe van mostrar orgullosos la placa que els va entregar la regidora Ana Gómez.

Finalment, probablement el guardó més aplaudit de la vesprada: al col·lectiu que ajudava a repartir màscares, que portava la compra a les avietes que no podien eixir de casa, que cantaven els aniversaris a la porta de molts domicilis, que recorrien el carrer pel dia ajudant als veïns i a la nit ajudant als que desinfectaven… Idoia Díaz, Enrique Salvador i Nahumfara Juárez van recollir el seu premi en nom dels Voluntaris de Protecció Civil . El regidor Francisco Salavert i l'alcaldessa Paz Carceller van ser els encarregats d'entregar-li'l.

Després de l'emotiu lliurament dels premis Eixirem!, va ser l'alcaldessa Paz Carceller l'encarregada de tancar l'acte amb la lectura del comunicat oficial del 9 d'octubre.

Però, en una vesprada amb menys protocol de l'habitual, també Paz es va saltar el protocol —i li van saltar algunes llàgrimes— per a parlar d'una manera menys formal i més directa, agraint a tots el seu suport, la seua implicació, la seua demostració del saber estar de tot un poble.

Unes paraules breus i emotives que van donar pas al concert del Centre Musical i Instructiu Santa Cecilia de Puçol, amb el qual es va tancar l'acte central del 9 d'octubre d'enguany… encara que fora el 3 d'octubre, a l'aire lliure, amb públic molt controlat i envoltats de nombroses mesures de seguretat.

Informa i fotos: Sabín | Vídeo: Sergio Maestro

fotos face

409-homenaje-lucha-covid-4

 

07 Octubre 2020
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres