«Puçol dona la cara pel bon tracte»: tots units per a donar suport al costat positiu de les nostres relacions

En un món en el qual les notícies negatives «venen més» que les positives, l'Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Puçol ha creat una campanya de sensibilització en la qual s'aposta pel positiu, pel «bon tracte». Després de realitzar entrevistes a més de 80 veïns de totes les edats i realitzar un retrat a cada persona, l'exposició s'està publicant en les xarxes socials municipals: cada dia diverses imatges, cadascuna amb el seu missatge a favor del «bon tracte».

Davant la impossibilitat enguany d'organitzar actes amb participació massiva, que tinguen visibilitat directa, a causa de la situació sanitària, l'aposta ha sigut trobar uns canals (les xarxes socials municipals) i una temàtica (el bon tracte) per a donar la paraula al poble: dones, homes, xiquetes i xiquets de totes les edats donen la cara pel bon tracte.

«Hem realitzat més de 80 entrevistes a veïns de la població i de cadascuna hem tret una idea que, d'alguna forma, mostre la postura de cada persona», explica Esperanza García, que ha sigut l'alma mater del projecte. «De manera individual, amb cada participant hem parlat de situacions de violència en les relacions de parella i hem valorat sobretot bon tracte… i després, li hem fet un retrat».

D'eixa llarga conversa sorgix una frase per a cada protagonista, al costat de la seua imatge. I este és el material que s'està exposant des del 8 de març, «primer en el Facebook municipal És Puçol, fins al 31 de març, cada dia 3 o 4 retrats amb el seu missatge, excepte el dia 8 que, per a començar la campanya, publicarem 8 imatges», subratlla Esperanza.

Encara que inicialment les més de 80 imatges s'estan publicant en Facebook, des de Benestar Social confien a poder distribuir les imatges per altres mitjans al llarg de l'any: «des de col·locar als balcons, fins a exposar en espais socials i altres opcions que permeten recordar els missatges durant tot l'any».

I una cosa encara més important: Puçol és el protagonista d'eixos retrats. Van començar sent els representants de les associacions de la població: falles, penyes, dones, tercera edat, juvenils, esportistes… i, al llarg de la campanya s'han anat sumant més interessats, des de polítics a veïns que, en conèixer la campanya, s'han apuntat per a aportar la seua imatge i la seua frase.

Puçol dona la cara pel bon tracte va començar la seua marxa el 8 de març, amb una galeria de huit fotos encapçalada amb dos xiquetes, Aitana i Andrea, seguides de set dones de diferents edats i professions.

En la col·lecció hi ha una gran diversitat respecte a l'edat, les professions i el sexe: el dimarts 9, encapçala la galeria el rector Ismael; el dimecres 10 un policia local, Fran; el dijous 11, Charo, una entranyable iaia; el divendres 12, Carles, un jove esportista…

La recepció ha sigut molt positiva per part dels veïns: més de 4.400 persones van veure la primera galeria en les primeres 24 hores, el dia 8. Ha calat entre el veïnat i això dona més valor a la idea.

«Això que veig en la campanya existix en la meua relació? Eixa idea tan senzilla és la clau: combatre el maltractament amb pràctiques que fomenten el bon tracte en les nostres relacions», conclou Esperanza.

Perquè tot naix d'una idea senzilla, però que invertix els termes amb els quals normalment ens expressem: Puçol només parla del bon tracte.

Informa: Sabín | Fotos: Esperanza García

fotos face

092-pucol-da-la-cara-4

09 Març 2021
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres