El pla per a combatre el mosquit: 40 tractaments anuals en espais públics de Puçol

A partir de les 5 de la matinada, operaris de Winton Ibérica recorren diferents zones del nucli urbà, polígons industrials i la platja, aplicant tractaments insecticides. És una tasca que repetixen tots els mesos, no sols en la lluita contra el mosquit, també contra el milpiés i les rates. Actuen quan ningú els veu, quan no hi ha veïns als carrers. Gràcies al seu treball poc visible, hi ha un control sobre les plagues… encara que l'Ajuntament només es pot actuar en espais públics, no en façanes o zones privades.

Winton Ibérica és l'empresa encarregada d'acabar amb insectes, rates, mosquits i qualsevol altra molèstia, amb una programació anual que inclou una actuació mensual en cada col·legi públic, amb desinfecció, desinsectació i desratització. I la mateixa tasca es repetix al maig i novembre en els edificis municipals.

«També actuem sobre els insectes i les rates en la xarxa de clavegueram, amb actuacions sis vegades a l'any, els mesos imparells», recorda el regidor Alejandro Sancho. «Però sens dubte és el tractament contra els mosquits el que més intervencions requerix: fins a 40 actuacions cada any, sempre respectant el que ens permet la llei i actuant amb més intensitat en els mesos de primavera i estiu».

Arriba la primavera i, en funció de les pluges, la presència dels mosquits és habitual en totes les poblacions mediterrànies i més si en l'entorn pròxim hi ha aigua estancada, com succeeix amb la Marjal dels Moros. Però és que, a més, este aiguamoll és una zona protegida, per la qual cosa no es pot aplicar qualsevol tipus de tractament, únicament els biològics.

Però no és només un problema de grans zones d'aigua estancada. El mosquit es reprodueix en qualsevol «got d'aigua», com la que queda en una terrassa després de regar a la primavera o estiu. Per tant, no és únicament un problema de tractament global, també de mesures individuals… i ací tots hem de treballar junts.

I, per descomptat, es reprodueix en les parcel·les barrades, pendents de construir, on no pot actuar ni l'Ajuntament ni cap entitat, a l'ésser una zona privada el manteniment de la qual és responsabilitat de l'amo. Definitivament, lluitar contra les molèsties que genera el mosquit és tasca de tots.

Pel que respecta a l'Ajuntament, també aporta el seu granet d'arena per a combatre tots estos motius per a tindre mosquits a la primavera i estiu: té en marxa un pla d'actuacions mensuals que consta de 40 tractaments al llarg de l'any: 21 amb larvicides i 19 amb adulticides.

«A més, la distribució dels tractaments no és uniforme, s'ajusta a les necessitats reals. Així, al gener, amb el fred, no hi ha tractaments dirigits als adults, només un tractament mensual dirigit a les larves», continua el regidor. «En canvi, de maig a agost, es realitzen tres tractaments adulticides i altres tres larvicides cada mes, a l'ésser l'època de l'any en què hi ha més mosquits i més molestos són, ja que els veïns solem passar més temps a l'aire lliure».

A tot això cal afegir que la normativa actual és molt restrictiva amb productes biocides (és a dir, pesticides, herbicides, fungicides i insecticides),pels efectes contaminants que pot tindre sobre la naturalesa. Evidentment, eixa imatge històrica que alguns guardem en la memòria o hem vist fins i tot al cinema, la d'una avioneta fumigant grans extensions de camps, fins i tot prop de les poblacions, és una cosa que no existix hui dia.

Hui són tractaments puntuals, dirigits a les zones més pròximes als llocs on pot haver-hi larves de mosquits. Però també cal tindre en compte els camps de cultiu sense un degut manteniment per part dels amos, on fàcilment apareixen xinxes, paparres o milpiés. O en els solars sense edificar dels polígons industrials, on moltes vegades queda una xicoteta superfície d'aigua ideal per a les larves de mosquit.

«El tractament és continuat, tots els mesos. Varia la freqüència, que és major en les èpoques que seguixen a les pluges, però nosaltres només podem polvoritzar en zones públiques, no en façanes ni en zones privades. Dissenyem un pla anual tenint en compte que cada vegada hi ha més camps abandonats i és necessari adaptar les mesures a la situació real», finalitza Alejandro. «En qualsevol cas, mosquits hi ha hagut sempre i continuarà havent-hi. I els notem més a la primavera i estiu, perquè hi ha més, per les condicions meteorològiques, però també perquè és l'època en què estem més temps a l'aire lliure».

Informa i fotos: Sabín

170-winton-fumiga-2

31 Maig 2021
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres