Tractaments intensius contra el mosquit a Puçol, encara que les pluges i la calor no ajuden

Un estiu molt càlid i molt plujós, especialment en els últims dies d'agost, han sigut les condicions perfectes perquè es formen tolls o xicotets nuclis d'aigua estancada, el lloc ideal per a créixer les larves de mosquit. I una situació geogràfica amb aigua estancada al nord (Marjal dels Moros) i al sud (barranc del Puig). Conclusió: els mosquits són abundants i, malgrat els tractaments continus, els veïns es queixen… una situació que es repeteix estiu rere estiu.

«Les pluges generen estancament d'aigua i ací creixen les larves», explica Joana López, tècnica municipal. «Este estiu hem tingut molts dies de pluja acompanyats de dies de molta calor, la qual cosa genera nombrosos estancaments d'aigua, a més dels quals ja tenim, com el barranc i la marjal, llocs en els quals l'Ajuntament de Puçol no pot actuar perquè estan fora del seu terme municipal».

Com tots els anys, l'estiu és sinònim de mosquits, per això hi ha un pla anualde tractaments, dividit en dos tipus: larvicides (preventiu, acaba amb les larves en l'aigua estancada) i adulticidas (atac directe al mosquit adult, que és el que genera queixes dels veïns).

«Però no hem d'oblidar que eixos tractaments només es poden realitzar en zones públiques, no podem accedir a espais privats, com les parcel·les de particulars i tampoc podem actuar fora del nostre terme», recorda l'alcaldessa Paz Carceller.

Fumigar només pot fer-se amb determinats productes i en zones públiques. Hi ha alguns veïns que encara recorden que històricament es feia amb una avioneta que ho matava tot… Però fa molts anys que no es realitza este tipus de tractaments pels organismes competents (Diputació i Generalitat), per tant, l'únic tractament a nivell municipal és recórrer les zones públiques del terme amb tractaments preventius a base de larvicides i directament contra el mosquit adult, amb adulticides.

Enguany s'ha realitzat tractament preventiu amb larvicides una vegada al mes de gener a abril. I, de cara a l'estiu, han sigut dos tractaments preventius al maig (dies 6 i 24), tres tractaments al juny (3, 11 i 23), quatre al juliol (8, 14, 19 i 27), tres a l'agost (5, 16 i 23) i un al setembre (dia 6).

Paral·lelament, s'han realitzat fumigacions amb productes adulticides, com sempre, més intensament en els mesos de primavera i estiu, sempre amb canó des d'un vehicle per carretera, a partir de les 5 de la matinada, per a no generar problemes als veïns.

En concret, s'ha fumigat en el terme municipal quatre vegades al maig (dies 3, 11, 14 i 31), dos al juny (8 i 15), tres al juliol (3, 16 i 22) i tres a l'agost (2, 9 i 25). Totes elles són les habituals cada any. A més, ja s'han realitzat tres fumigacions extraordinàries al setembre els dies 8, 9 i 10, i hi haurà una altra el dia 13.

Uns tractaments intensius que, a més, exigeixen la col·laboració dels veïns per a resultar eficaços: cal evitar restes d'aigua en la llar (com a balcons després de regar plantes), cuidar les parcel·les no construïdes i aplicar tractaments a l'interior de la llar perquè, recordem, els tractaments municipals només es poden realitzar en espais públics.

I, a més, hem de confiar que les poblacions veïnes també apliquen tractaments similars, perquè vivim envoltats d'aigua estancada i els mosquits es desplacen d'unes zones a unes altres.

Com recorda l'alcaldessa: «Hem sol·licitat a l'Ajuntament de Sagunt i a la Diputació de València que prenguen mesures en la Marjal dels Moros, perquè és una zona amb abundant aigua estancada i és el lloc perfecte perquè es desenvolupen les larves de mosquits… però ací no podem intervindre nosaltres directament, perquè és una zona protegida i, a més, pertany a Sagunt».

Finalment, continuant amb la campanya anual programada per l'Ajuntament de Puçol en col·laboració amb Winton Ibèrica, dilluns que ve, 13 de setembre «començarem els tractaments de desinsectació i desratització del clavegueram, al costat del treball en els embornals, per a combatre el mosquit i una altra plagues», explica Carlos Gutiérrez, coordinador de serveis de Winton .

Informa: Sabín |Fotos: Sergio Maestro

317-winton-fumiga-3

10 Setembre 2021
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres