D'abril a juny, torna la cultura segura a Puçol

16 abril 2021

Després d'un període en què només la biblioteca i les escoles municipals mantenien oberta la Casa de Cultura, a partir de la segona quinzena d'abril el públic serà el protagonista d'una programació que comença el dia 23 amb els premis Vila de Puçol i un concert gratuït de jazz, per a continuar amb una programació especial de teatre al preu únic de 5 euros.

Llegeix més...

Majo Giner i la Marjal dels Moros: amor a primera vista

09 abril 2021

Igual que el Poliesportiu Municipal, també la Casa de Cultura recupera a l'abril esdeveniments oberts al públic. Després d'uns mesos en què només la biblioteca i les escoles municipals han funcionat, el divendres 16 s'inaugura la primera exposició en més d'un any: Majo Giner exposa la seua col·lecció de pintures inspirades per la Marjal dels Moros.

Llegeix més...

Descobrir els mites grecs i romans des d'un escenari, amb Homer i Percy Jackson

17 Març 2021

El 10 de març, l'alumnat de 1r d'ESO de l'institut de Puçol va demostrar que la millor manera d'aprendre un tema és viure'l. Gràcies al professor Eugeni Serrano, dos grups van interpretar sengles peces sobre els mites grecs i romans, pujats a l'escenari, davant un públic format pels seus companys, amb màscares, columnes, vestuari i textos clàssics adaptats. Tot elaborat per ells mateixos. Un exemple perfecte de com l'ensenyament transversal —els àmbits— són una fórmula eficaç per a treballar valencià, castellà, història, plàstica i fins i tot tecnologia.

Llegeix més...

Des del 8 de març, totes les aules de l'institut tenen nom de dona

11 Març 2021

De l'1 al 5 de març, l'institut va exhibir el treball realitzat entre alumnat i professorat per a triar aquells personatges que millor encaixen amb cada aula del centre: una documentació que a partir del dia 8 és a la porta de cada classe i eixe és el seu nou nom. Una forma original de recordar, cada dia, la importància de la dona en tots els àmbits de la vida: art, investigació, història, ciència... i això que algunes eren secretes o estaven ocultes.

Com podem celebrar el 8-M si no podem celebrar-ho? Bona pregunta per a la qual han trobat una resposta encara millor en l'IES Puçol. Celebrar-ho tots els dies del curs, quan entres a classe i descobrixes que la teua aula té un nom especial.

«Ha sigut una iniciativa de l'equip de Convivència, Igualtat i Mediació, que se suma a altres activitats que realitzem, com les xarrades sobre llenguatge no sexista i activitats formatives dirigides a l'alumnat i organitzades en col·laboració amb l'Ajuntament de Puçol», explica la professora Elena McElroy.

Visitar l'exposició de cartells, tots dissenyats per l'alumnat, suposa un recorregut per la presència de la dona en tots els àmbits imaginables, amb noms que van des dels habituals, fins a autèntiques rareses.

Perquè cada departament ha sigut l'encarregat de proposar la «denominació d'origen» vinculada a les seues matèries, perquè hi haja una relació entre cada aula i el que en ella s'impartix.

Recorrent els corredors pels quals es mouen els 940 alumnes l'IES Puçol podem trobar clàssics com a sor Isabel de Villena, Jane Austen, les germanes Bronté, Matilde Salvador, María Moliner, María Vallejo Nájera o Mary Shelley.

Però també, en el capítol dels poc habituals, apareixen noms com la deessa grega Atenea, la matemàtica pitagòrica Téano, Víctor Catalá (en realitat el pseudònim de Caterina Albert) o l'autora J. K. Rowling (autora de la saga Harry Potter).

Encara que dos noms s'emporten la palma quant a «misteri»: les Figures Ocultes (compostes per tres científiques afroamericanes de la NASA: Katherine Johnson, Dorothy Vaughn i Mary Jack) i les no menys enigmàtiques Top Secret Rosies (sis programadores informàtiques que van treballar en l'exèrcit nord-americà en 1942, durant la Segona Guerra Mundial).

Un xicotet canvi que demostra el treball quotidià —a vegades tan poc visible com les Top Secret Rosies— que es realitza en el centre i que s'orienta a atendre a tots els alumnes.

Encara que hui dia no tots acudixen al mateix temps a classe, pel coronavirus, una cosa en la qual continuen treballant per a millorar la situació, com explica Santi Roca, el seu director: «aprofitant que es van de pràctiques les alumnes de cicles formatius hem habilitat dos aules perquè també els de 2n d'ESO vengen a l'institut de manera presencial tots els dies, perquè fins ara ho feien de manera alternativa, com també ho fan els de 3r i 4t d'ESO i els de 1r de Batxillerat».

Per a alguns, la novetat al març no ha sigut tornar a clase, sinó descobrir que ja no van a 1ºA o 2°C, compartixen aula amb deesses, figures ocultes o agents secrets.

Informa i fotos: Sabín

fotos face082-mujeres-en-aulas-2

Dia d'Internet Segura en l'institut: sí a les noves tecnologies… amb seguretat

25 Febrer 2021

L'institut de Puçol celebra des de fa anys el Dia de la Internet Segura a mitjan febrer. L'objectiu: conscienciar a l'alumnat dels avantatges, però també dels perills de la Xarxa, promovent un ús segur de les noves tecnologies. Per a això se sumen a diferents campanyes a nivell europeu i organitzen activitats massives amb l'alumnat… encara que en esta edició han sigut a les aules i amb determinats cursos.

Llegeix més...

Competències educatives imprescindibles per al nou món

25 Febrer 2021

El col·legi britànic Caxton College potencia quatre habilitats que han sigut identificades per experts educatius mundials com les fonamentals perquè els alumnes tinguen èxit en la vida i en les seues professions. Des de fa diversos anys, experts educatius de diferent índole coincideixen que aquest nou món VUCA (volàtil, incert, complex i ambigu) requereix noves formes d'aprenentatge per a superar els reptes i desafiaments que tenim com a societat.

Llegeix més...

«Puçol en la memòria, volum 0»: L'etapa fosca

07 Febrer 2021

La pandèmia està alentint molts temes, però no és el cas d'un ampli projecte per a recuperar la història de Puçol. Va començar en 2013 i els primers resultats es van veure en 2015, amb la publicació del llibre Puçol en la memòria, volum 1. En 2019 va aparèixer el segon volum… i l'objectiu és presentar el tercer llibre a la fi de 2022. El treball que s'està realitzant fins ara és aqueix que no es veu: museus, arxius, restes arqueològiques, coves i qualsevol document que servisca per a reconstruir les nostres arrels.

Llegeix més...

«Semillas», homenatge a una altra manera de viure l'educació dels nostres joves

11 Gener 2021

Semillas va ser una pel·lícula homenatge a les activitats educatives de l'institut —i, especialment, a la labor del professor Vicent Ribes—, amb la qual es va inaugurar el festival de curts XS Puçol l'octubre de 2019. Estava prevista la seua projecció als alumnes de batxillerat de l'IES Puçol a la fi del curs passat, però el Covid-19 ho va impedir, per la qual cosa el 22 de desembre, representants dels departaments de Joventut i Comunicació de l'Ajuntament van recórrer tres aules de l'IES per a exhibir i comentar este homenatge amb els alumnes i professors.

Llegeix més...

Un alumne de Caxton College arriba a l'Imperial College per a millorar «l'aviació del futur»

27 Octubre 2020

L'Imperial College, prestigiosa universitat britànica, ha admés en la facultat d'Enginyeria Aeronàutica (top 7 en el rànquing mundial) a Kirill Surkov, un alumne de l'est col·legi britànic de Puçol que porta deu anys vivint a València i aspira a millorar la seguretat en l'aviació. Coincidirà amb un altre estudiant que va accedir l'any passat al grau de Matemàtiques.

Llegeix més...

Els premis Vila de Puçol: 36 anys apostant per la cultura valenciana

07 Octubre 2020

Unes 70 persones es van donar cita en el saló d'actes de la Casa de Cultura divendres 2 d'octubre, per a assistir al lliurament de premis de pintura, literatura i poesia. Anunciat en la plaça, a l'aire lliure, finalment es va traslladar a l'interior pel mal temps, encara que respectant totes les mesures de seguretat que s'exigeixen en l'actualitat. Josep Manel Vidal, Antoni Gómez Giménez i Antonio Pineda Ramos són els guanyadors d'esta edició.

Entorn del 9 d'octubre, Puçol organitza cada any una sèrie d'activitats lúdiques i culturals per a celebrar el Dia dels Valencians. Encara que en esta edició s'han suprimit els actes tradicionals (com la cercavila o les actuacions amb molt de públic), els que sí que es mantenen són els premis Vila de Puçol .

Fa quasi quatre dècades van nàixer estos premis amb un concurs de literatura en valencià, era la primera pedra per a potenciar la cultura valenciana. Un any després es va sumar el certamen de pintura i, quasi una dècada més tard, es van completar els premis amb la poesia.

Esta edició, marcada pel Covid-19, ha eliminat el vi d'honor i qualsevol manifestació més lúdica, per a reduir l'acte oficial al lliurament de premis, celebrada en el saló d'actes de la Casa de Cultura davant uns 70 espectadors .

El regidor de Cultura, José Mª Esteve , va ser l'encarregat de presentar l'acte, que va començar amb el lliurament del 36é premi de literatura a l'obra Tots els dies seran setembre , de l'autor xativí Josep Manel Vidal .

El mateix jurat que va llegir els originals literaris es va ocupar també dels premis de poesia: els escriptors Manel Alonso, Ramón Guillem i Vicent Penya, al costat del regidor de Cultura.

I este jurat, en l'edició núm. 24 del premi de poesia Josep Mª Ribelles, va atorgar el primer premi a l'obra Xaman , d'Antoni Gómez Giménez , autor de Gilet.

Finalment, el 35é concurs de pintura va comptar com a jurat amb els pintors Toni Cucala, Mery Cortell i Willy Ramos, al costat del regidor José Mª Esteve i al tècnic de Cultura, José M. García, que va actuar com a secretari.

Dos esments d'honor en esta edició: per a Carlos Bonet per la seua obra Leteo i a Carla Roig pel roglet . I el primer premi de pintura ha sigut per a Degradiente , d'Antonio Pineda Ramos , de València.

L'alcaldessa Paz Carceller va ser l'encarregada de clausurar este senzill acte, amb unes paraules d'agraïment a « totes les corporacions municipals anteriors que, anaren del signe polític que foren, sempre han mantingut el suport a la cultura valenciana i especialment als premis Vila de Puçol ».

Informa i fotos: Sabín | Vídeo: Sergio Maestro

fotos face

408-entrega-premios-3

 

Altres