Trio d'asos literaris per a fomentar la lectura

Caxton College culmina la seua IV campanya educativa per a fomentar la lectura amb una exposició literària a partir de treballs d'alumnes de Secundària sota l'atenta mirada del poeta valencià Jaime Siles, l'escriptor Guy Burt i l'actor Anthony Trahearn.

Què podem fer perquè les noves generacions d'alumnes senten major interés per la lectura? No són pocs els docents que, volent trobar resposta a aquesta qüestió, busquen fórmules creatives que inciten a l'alumne a la lectura i els òbriga les portes a l'escriptura creativa.

Caxton College ha volgut remarcar la creativitat literària dels seus alumnes i exposar-la al públic perquè els servisca d'estímul i projecció. «Si l'alumne se sent protagonista de les seues pròpies idees i se li oferix l'oportunitat de compartir-les obertament amb els seus companys, professors i pares, moltes vegades això els desperta l'interés i els ajuda a créixer, i fins i tot a creure en ells mateixos i a obrir-se nous camins o experiències acadèmiques», assegura Amparo Gil, directora d'aquest centre educatiu britànic.

Esta mostra s'ha perfilat des de la interrelació curricular de manera que els alumneshan pogut entendre la vinculació de la literatura amb moltes altres assignatures. D'esta manera trobem seccions que mesclen l'art amb la poesia, el teatre amb els seus derivats artístics i el periodisme amb la inspiració poètica. Al seu torn, s'han plantejat altres àrees relacionades amb l'escriptura creativa, la narrativa, el còmic, la il·lustració, i fins i tot homenatges a escriptors de referència com Antonio Machado.

Esta idea educativa s'ha acompanyat de tallers creatius dirigits per prestigiosos especialistes en l'àmbit literari. Els alumnes del Cicle de Secundària han comptat amb un trio d'asos culturals que els han motivat des de diferents perspectives artístiques. El poeta valencià i catedràtic de Filologia Clàssica Jaime Siles els va obrir les portes a la poesia i els va advertir que «només es pot entendre la realitat si està ben verbalitzada. Per això, la funció de la poesia és la de netejar el llenguatge que cada generació embruta».

En aquest sentit, els va explicar que la música que escolten és un bon element creatiu, bàsic, que els pot conduir cap als versos literaris. D'altra banda, l'escriptor britànic i guionista, Guy Burt, guanyador d'un prestigiós Premi BAFTA, els va ajudar a entendre el pes de la literatura en el cinema a través dels guions. Finalment, l'actor i coreògraf Anthony Trahearn en va pujar a les taules del teatre del col·legi per a treballar amb els alumnes d'Art Dramàtic i fer-los veure que la força de la paraula literària és la que, principalment, plena els escenaris d'emocions.

Aquesta iniciativa posa fi a la IV Campanya Literària que el col·legi britànic desenvolupa anualment durant dos mesos per a promocionar les lletres en tots els cicles educatius. De fet, durant tot eixe temps, els alumnes de tots els cicles educatius han desenvolupat activitats diverses al voltant de la lectura com a manifestació festiva i social.

I és que «una educació que tinga les seues arrels en la riquesa cultural i artística apuntala una sèrie de valors humans que ajuden els nostres fills a adoptar posicions crítiques, emocionals i creatives molt útils per a enfrontar-se al seu futur professional», conclou la directora de Caxton College.

Informa: Caxton College | Fotos: Marcus Hofferer

343-libro-caxton-3

16 Maig 2018
FaceBook  Twitter  

Altres