La 8a Setmana Republicana culmina amb un llibre sobre els afusellaments en la Fossa de Sagunt

La Plataforma Republicana 14 d'Abril ha organitzat la 8a edició de la Setmana Cultural, amb multitud de col·laboradors i escenaris, ja que va començar el 12 d'abril amb una xarrada sobre la República (en el Sindicat Agrícola), va continuar amb un contacontes de Manel Alonso i Vicent Penya (Parc Ribelles), al costat del sainet La bolxevic del Carme (Casa de Cultura) i un col·loqui amb l'arqueòleg Miquel Mezquida (institut), per a finalitzar amb l'habitual caravana a Paterna, el 14 d'abril.

A estos actes se suma un homenatge especial el diumenge 5 de maig, en què es complixen 80 anys dels afusellaments de la Saca 266 a Sagunt, un tema sobre el qual José Vicente Agustí ha escrit, Expediente 266: Los 17 de Puçol, un llibre que serà presentat el 3 de maig: «Tot va començar amb la cerca de l'expedient del meu avi, inicialment la idea era localitzar informació d'un exiliat que va haver d'eixir d'Espanya després de la guerra i que ja no va tornar a la seua pàtria, deixant arrere a la seua família, la seua esposa i una filla de tan sols any i mig, als qui no va tornar a veure més».

Però la lectura d'expedients i publicacions, al costat de l'ajuda de molts veïns (Plataforma 14 d'Abril, Ajuntament de Puçol, Vicent Gabarda, Melanie Ibáñez,) va permetre a l'autor localitzar multitud de dades sobre la Fossa de Sagunt, «on el 5 de maig de 1939 van ser afusellats 27 veïns de les poblacions de Sagunt, El Puig de Santa María i Puçol».

I amb aqueix material, complex i de difícil difusió, ha elaborat una novel·la històrica en la qual es recull tota la documentació. Una novel·la que, a més, serà l'obra que precedix a una trilogia en la qual hi haurà llibres sobre els morts i morts a Puçol durant la guerra i la postguerra, els empresonats i exiliats, i, com a colofó, un volum sobre la vida quotidiana a Puçol durant la guerra i en finalitzar la contesa.

Expediente 266: Los 17 de Puçol és el primer llibre que realitza la Plataforma Republicana 14 d'Abril de Puçol, un exemplar en commemoració del 80 aniversari dels primers afusellats d'aquesta població, un llibre que anirà seguit d'una trilogia que veurà la llum pròximament.

Un excepcional relat que ens ensenyarà com la dictadura franquista no va buscar impartir justícia, sinó que va aplicar una cruel després de la guerra. Com a colofó hem afegit un capítol extra (una de les diferents històries que hem arribat a conéixer) que no deixarà a ningú indiferent i que no heu de perdre-us.

El llibre es presenta el divendres, 3 de maig, a les 19.00 hores en el sindicat Agrícola de Puçol.

Informa i fotos: Sabín | Cartells: Plataforma Republicana 14 d'Abril

204-charla-en-sindicato-4

03 Maig 2019
FaceBook  Twitter  

Altres