Valors, esport i diversió: l'eficient combinació del Club Esportiu Basquet Puçol

Després d'una important crescuda dels seus membres, des dels prebenjamins fins als sènior, el Club Esportiu Basquet Puçol ha hagut d'acomiadar una temporada més que satisfactòria per a jugadors i entrenadors. I és que, amb uns objectius que van més enllà dels resultats esportius, el club treballa amb il·lusió per a introduir el bàsquet en la vida dels joves, recalcant els components pedagògics, esportius i socials que brinda aquest esport.

Durant l'última temporada, el club i les escoles municipals de bàsquet han experimentat un gran creixement de jugadors, aproximant-se així al seu objectiu principal: «introduir aquest esport en la vida de tots els xiquets i xiquetes que així ho desitgen», apunta Jacinto Piquer, president del club.

Amb un nou equip prebenjamín, i mantenint els dos equips de les categories benjamí, aleví i infantil, el club s'esforçava per a transmetre als més joves els valors que caracteritzen a aquest esport. Els responsables consideren substancial que tots els xiquets gaudisquen, però a això «cal afegir els components pedagògics, esportius i socials», ja que el bàsquet comporta una millora del joc individual i col·lectiu, i implica integrar-se en un equip.

«Tots han d'ajudar-se, esforçar-se i comunicar-se», apunta el president, orgullós de complir amb aquests objectius «amb escreix». Però no sols entre els més xiquets, i és que també compten amb un nou grup de jugadors júnior que, fins i tot sense competir, «han estat entrenant assíduament tractant de configurar un equip per a la pròxima temporada».

I també amb jugadors més veterans: Un Sènior Al fet que competia un any més per a romandre en la categoria Autonòmica —objectiu que, després d'una temporada irregular, estava prop de poder aconseguir-se just abans de l'aturada—, i un Sènior B. Este últim combina esportistes joves que donen suport als entrenaments i partits de l'A, i veterans les circumstàncies laborals dels quals i personals no els permeten complir amb les exigències. «Però malgrat això, la temporada que estaven realitzant també anava en la línia de l'esperat».

En general, els responsables del Club Esportiu Basquet Puçol asseguren estar realment satisfets per l'augment de jugadors. «Malgrat l'esforç que suposa mantindre una estructura que el suporte, aquest creixement està alineat amb els objectius que vam proposar fa dos anys», moment en què es va començar a gestionar el club després de desaparéixer els equips de cadets i júniors.

255-escuela-baloncesto-3

Frenats per la pandèmia

Però, com per a la resta d'entitats esportives, aquesta tendència de creixement tan favorable ha quedat truncada —almenys, temporalmenete— per l'arribada de la pandèmia i el confinament forçat. Alguna cosa que, per a un esport d'habilitat que requereix instal·lacions esportives, ha suposat un colp dur. «Especialment per als grups de xiquets i xiquetes», apunta Jacinto Piquer: «el bàsquet requereix treballar unes habilitats concretes i compta amb una programació establida per edats».

L'aturada, per tant, suposa una realitat molt perjudicial per a l'evolució i millora dels jugadors que es troben en plena formació. «A més, només uns pocs disposaven de llocs on realitzar activitats individuals relacionades amb el bàsquet durant el confinament».

La falta d'estos espais ha impedit també realitzar exercicis de manteniment durant el confinament, a més de que «no som partidaris de fomentar un treball físic individual en grups de xiquets i xiquetes que estan en creixement». Ni els equips sènior, que tenen les seues pròpies rutines de treball. Però també els entrenadors s'han vist afectats per la situació, igual que la resta de ciutadans, perquè «tots tenen els seus treballs i famílies, i han hagut d'atendre i bregar amb les conseqüències de la situació».

I a tot això se suma la suspensió dels campus organitzats. Primer, el de Pasqua, que es va iniciar en la temporada anterior. Però tampoc està previst poder realitzar el d'estiu davant la incertesa de les condicions que aniran evolucionant a poc a poc durant la desescalada.

«M'agradaria destacar la paciència i comprensió de tots els pares dels xiquets, així com dels jugadors sènior i els entrenadors», subratlla el president del club, lamentant que estes cancel·lacions puguen suposar un menor creixement en quantitat de jugadors de cara al pròxim any, «però l'assumim, perquè no tenim garanties que puguem fer-ho de manera adequada».

En general, ha sigut dur per a tots, perquè el bàsquet té un paper fonamental en el dia a dia dels jugadors, tant a nivell esportiu com social. De moment, només els queda esperar i gaudir de l'alleujament que suposa poder moure's pel carrer. I després? Quan arribe la «nova normalitat», s'avaluaran les condicions dels jugadors i, respectant les premisses de seguretat que establisquen les autoritats, començaran a poc a poc a reprendre el seu esport.

Primer hi haurà un període d'adaptació. I és que, encara que els xiquets estan plens d'energia, la inactivitat prolongada pot afectar jugadors de totes les categories. Començaran a poc a poc. Amb rutines d'adaptació programades, tant a nivell físic com tecnicotàctic. «Intentarem avançar de la manera més ràpida i eficaç possible, però sense tornar-nos bojos, ja que avançar etapes de la formació pot ser perjudicial a posteriori».

En definitiva, el Club Esportiu Basquet Puçol continuarà treballant per a transmetre valors essencials a xiquets i jugadors de totes les edats. I, per descomptat, per a continuar creixent com a club: «Creiem que els resultats esportius, amb els mitjans que tenim i sense ser el nostre objectiu final, estan dins de les nostres possibilitats reals».

Informa: Irene Mollá | Fotos: Club Esportiu Basquet Puçol

255-escuela-baloncesto-5

28 Maig 2020
FaceBook  Twitter  

Altres