Les festes del bou de Sant Antoni complixen deu anys recuperant tradicions per a tots els públics

L'Associació Cultural i Taurina Bou de Sant Antoni va nàixer per iniciativa d'un grup de veïns i aficionats que volien recuperar la tradició del primer bou de l'any en el nucli antic de Puçol i, al mateix temps, oferir una àmplia programació d'actes per a tots els públics, incloent-hi les tradicionals calderes i la foguera junt amb la muralla. Enguany, al complir-se el seu desé aniversari, han ampliat el programa amb una exposició en l'Espai Jove… i prometen més novetats prompte.

Estava prevista que fóra Arrels, però al final la Diputació de València ha cedit Bous al carrer, una mostra fotogràfica dels festejos en diversos carrers de poblacions valencianes, que s'ha inaugurat el dilluns 16 de gener en l'Espai Jove.

Vicente Soriano ha sigut en encarregat de presentar l'acte, destacant com ha crescut “la programació d'estos deu anys a càrrec de l'associació del Bou de Sant Antoni, que sempre ha programat una àmplia varietat d'activitats”. Donada la situació que viu la festa dels bous al carrer, la seua intervenció ha finalitzat reclamant a tots els aficionats que “cal estar més units que mai”.

Lola Sánchez, regidora d'Hisenda i Personal, ha sigut l'encarregada d'inaugurar oficialment l'exposició, davant de la impossibilitat d'acudir el regidor de festejos taurins, “pel que m'ha ficat a mi en este embolat”. Per a Lola la clau del seu èxit està en que “s'ajunten les famílies per a disfrutar de les olles, la cavalcada, la foguera, la torrá… i, per descomptat el bou”.

Per la seua banda, el president Vicente Pérez ha sigut tan breu com en ell és costum: s'ha limitat a donar les gràcies als assistents i a recordar que “continuem treballant per a completar esta exposició amb unes xarrades entorn del món taurí”.

Parlant de completar, les fotos de l'exposició es completen amb una àmplia col·lecció d'escultures de Rafa Mir, algunes de la quals ja eren conegudes a Puçol perquè eixos dissenys s'utilitzen per als premis taurins potser de l'any en la població.

El dimarts 17, els actes van comentar en l'església dels Sants Joans, amb la missa en honor a Sant Antoni, oficiada per Ismael Ortiz amb la presència dels components de l'associació i un bon nombre de veïns.

Després de la missa, Juan José Llobat Xampo i José Miret van rebre un homenatge de l'associació pel Pasdoble de Sant Antoni, que va ser estrenat oficialment en l'església, després d'un breu concert de tabal, dolçaina i albaes.

Finalitzats els actes en l'església, un castell de focs artificials va rebre a la imatge de Sant Antoni en la porta i a continuació romeria amb la imatge del sant portada pels components de l'associació pels carrers Sants Antoni i Barreres.

Com és habitual, la caravana es va detindre en distintes vivendes per a cantar albaes a veïns del barri que col·laboren amb la festa. Durant tot el recorregut va haver-hi una notable assistència de públic i això que el fred no invitava a eixir de casa.

Informa i fotos: Sabín | Disseny cartell: Pau Díaz

fotos facefotos facefotos facefotos facefotos face

060-actos-sant-antoni-2

 

 

 

 

23 Gener 2017
FaceBook  Twitter  

Altres