Ismael Ortiz: “El Cabeçol és un element d'identitat de Puçol”

El primer dia de festes suposa el punt d'arrencada del que seran uns dies intensos per a molts dels puçolencs. Però, realment coneixem el perquè de cadascun dels actes que se celebren al nostre poble? Fa segles la nostra patrona va ser trobada i amb la Romeria al Cabeçol es dóna inici a les festes, tornant al lloc on la Mare de Déu al Peu de la Creu va ser trobada. Ismael, el rector de l'església Sants Joans, ens parla d'una Romeria que per primera vegada serà emesa en directe també per ràdio.

Com cada any, amb la Romeria es torna allí on la Mare de Déu al Peu de la Creu va ser trobada. D'aquesta forma, la nostra patrona uneix a tot el poble en un acte ple de sentiments fent memòria a aquest moment. És per això que es considera un senyal d'identitat pròpia de Puçol. Per què és important la Romeria al Cabeçol a l'inici de les festes?

La Romeria al Cabeçol adquireix importància com a punt de partida de les nostres festes, perquè és un element d'identitat de Puçol que ens recorda l'esdeveniment del que naix la devoció i el patronatge de la Mare de Deú al Peu de la Creu.

Un temps (1570), un lloc (monticle del Cabeçol) i unes persones (ermità Pedro Muñoz, arquebisbe Joan de Ribera, pobladors de Puçol, etc.) que van ser protagonistes llavors, i del qual el patrimoni cultural i espiritual s'ha anat transmetent generació rere generació fins nosaltres.

Cal destacar alguna novetat en l'edició d'enguany?

Està prevista la retransmissió radiofònica en directe de la Romeria i Eucaristia en el Cabeçol, la qual cosa permetrà escoltar molts testimoniatges dels participants, permetrà seguir-ho als malalts i majors des de les seues cases i donarà a conèixer aquest acte més enllà de Puçol.

Dins de la programació de festes, què destacaries?

Tant en aquest acte d'inici com en els altres actes previstos en el programa de festes d'enguany, destacaria la importància de la Confraria, com a grup que garanteix la continuïtat de la tradició any rere any, la il·lusió i el treball del grup de festers (que necessiten el suport de tots) i, per descomptat, la devoció i participació de tantes persones de Puçol.

Destaque també la implicació de l'Ajuntament des de la seua Regidoria de Festes, el seu diàleg amb totes les parts implicades i la seua creativitat a l'hora de dissenyar la programació.

I, per descomptat, l'assistència de Protecció Civil, la Policia local de Puçol, la col·laboració de l'Ajuntament i policia local del Puig, terme municipal al que pertany el monticle del Cabeçol.

Pel seu arrelament social i pel significat espiritual, les nostres festes mereixen ser cuidades i participades per part de tots i de la millor manera possible.

L'últim diumenge d'agost se celebra la Romeria, algun desig especial per a aqueix dia?

Amb la mirada posada en la Romeria al Cabeçol, on als batejats en el 2017 se'ls imposarà la panyoleta de la Mare de Deú al Peu de la Creu, desitge que tots aportem el millor de nosaltres mateixos per a aconseguir unes bones festes en les quals tots puguem trobar el nostre lloc. Que el diumenge 26 d'agost puguem posar-nos en camí cap al Cabeçol per a tornar a Puçol sentint-nos acompanyats per la nostra Patrona durant aquests dies de festa i la resta de dies de l'any.

El diumenge 26, us esperem a les 7 del matí en els Sants Joans per a compartir la Romeria a peu al Cabeçol!

Informen: María Portalés i Sabín | Fotos: Sabín

585-romeria-cabecol-4

20 Agost 2018
FaceBook  Twitter  

Altres