Sonia Carrasco, dissenyadora: «Aposte per una moda sostenible, responsable social i ambientalment»

Una valenciana, nascuda a Puçol i establida a Barcelona, triomfa en la London Fashion Week. Després d'estudiar a Madrid, València i Londres, va formar part de l'equip del dissenyador Alexander McQueen i també ha dissenyat per a Celine i Zara. Treballa com a independent, amb la seua pròpia marca i amb una aposta prioritària: una moda sostenible, on cada element de la cadena siga responsable social i ambientalment. El seu últim èxit ha sigut a la fi de febrer, a la Setmana de la Moda de Londres.

Parla'ns dels teus records a Puçol: la infància, la família, el col·legi, les amistats…

A Puçol tinc molt bons records i una infància molt feliç. Moments com les Falles o les festes del poble, és recordar-los i traure'm un somriure.

Sempre vas voler dedicar-te al món de la moda? Quins dissenyadors o quins fets et van motivar per a dedicar-te a este món?

Sí, era una cosa que m'agradava però no sabia que em podia dedicar a això fins a l'adolescència, que vaig començar a entendre tot millor. Sens dubte Alexander McQueen ha sigut el dissenyador que em va motivar, veure tot el que podia transmetre o expressar amb els seus dissenys era molt inspirador, haver aconseguit formar part del seu equip més tard va ser un somni fet realitat.

On et vas formar?

Vaig estudiar disseny de moda a l'escola de disseny IED de Madrid, també soc diplomada en Ciències Empresarials i a part he realitzat molts cursos, tant de patronatge industrial a València com gestió de moda a l'Escola Central Saint Martins de Londres i no deixe de formar-me; per exemple, ara estic endinsant-me més en el món de la sastrería amb el curs Aprofundiment en les Tècniques d'Alta Costura de Sastrería.

Com va ser el camí fins a arribar a treballar amb grans dissenyadors com Alexander McQueen o Celine?

No és gens fàcil aconseguir això, tot és a base de molta faena i esforç per a demostrar el millor del teu treball i que encaixe en el que ells busquen en eixe moment.

Quan i per què vas considerar que era el moment per a llançar-te en solitari i traure la teua pròpia col·lecció?

Després de la meua experiència professional treballant com a dissenyadora en Zara, Alexander McQueen i Celine, vaig sentir que trobava a faltar els meus valors socials i mediambientals en la indústria de la moda, així que vaig decidir llançar el meu projecte en el qual estos valors foren els protagonistes.

Quin paper juga la teua família en la teua marxa professional?

Molt important, un suport constant i imprescindible per a mi . Cada notícia que em passa, el primer que faig és cridar als meus pares per a explicar-los o demanar-los consell.

Consideres que en un sector com el de la moda existeix igualtat entre dones i homes?

En el món en general encara no hi ha igualtat. Hi ha molta faena per davant.

088-sonia-3

Què entens per moda sostenible?

Per a mi , una moda sostenible vol dir que en cada pas del cicle de vida d'un producte i del procés creatiu hi ha un compromís social, mediambiental, cultural i econòmic.

Quins valors implícits comporta esta sostenibilitat?

Més enllà de la responsabilitat mediambiental hi ha una responsabilitat social que la gent no està tenint en compte. Uns salaris dignes en tota la cadena, acabar amb l'esclavitud moderna, una transparència radical des del cultiu de les llavors fins que arriba al consumidor per a conéixer com, qui i quan s'ha realitzat, d'esta manera la gent prendria consciència tot el que suposa realitzar una peça, les seues conseqüències mediambientals i així començar a donar-li el valor real a la roba.

Col·labores donant suport a alguna causa social?

Sí, sempre que puc intente col·laborar amb alguna organització i ajudar a dones en risc d'exclusió social o víctimes de violència de gènere.

Pertanys a algun col·lectiu de dones?

No, m'encantaria!

Hem llegit que t'inspires en l'art i en el disseny industrial per a la teua moda: quins són els teus referents?

Si, l'art és una font d'inspiració constant, ja siga escultura, monument, pintura,... Especialment m'inspire molt en art tèxtil, i sobretot en l'artista Josep Grau-Garriga, no té límits en la meua inspiració.

En quins països tens més èxit? Com et va a Espanya?

Al Japó aposten molt per dissenyadors emergents i moda sostenible i és un dels països que més punts de venda tenim. A Espanya li costa molt apostar pel nacional i el nou.

Per a finalitzar, com podem definir la teua moda?

Combinació de sastrería i knitwear amb un enfocament real en la responsabilitat social i ambiental en tota la cadena de creació i producció.

Informa: Sabín | Fotos: Angie Couple

*****

Més informació sobre Sonia Carrasco:

Página web

Perfil de Facebook

Instagram

London Fashion WeekHYPERLINK " 2021

Reportaje en HYPERLINK "Vanity Fair

Entrevista en La 2

Artículo en HYPERLINK "Fashion Network

088-sonia-4

Altres