Jordi Pérez «el Niño de las Monjas», el nou torero de Puçol

El dissabte 12 de juny, a Arenas de San Pedro (Àvila), un veí de Puçol reprèn la carrera per a fer realitat el seu gran somni: Jordi Pérez, conegut en el món taurí com el Niño de las Monjas, vol ser el nou torero del seu poble d'acolliment, Puçol, després d'una vida que inclou un altre acolliment per part de les monges de San José de la Montaña a València. La seua és una història quasi de pel·lícula, no gaire diferent de la que comptava aquell film protagonitzat per Enrique Vera en 1959, titulat precisament El Niño de las Monjas.

Té 21 anys. Va nàixer a Carlet. Després d'un període agitat de la seua vida, amb una família desestructurada i l'actuació dels Serveis Socials de la Generalitat Valenciana, va acabar als 11 anys en la Llar de la Congregació de les Mares de Desamparados i San José de la Montaña, a València.

Allí va conèixer a un dels professors que impartix classes en el centre educatiu, FranDurbá. Des de fa anys, Jordi Pérez viu a Puçol. La família de Fran és la seua família. Fran és el seu germà. Junts han crescut i après a gaudir de la vida… i dels bous.

Per a parlar de tot això, davant el moment crucial que viurà el dissabte 12 a Arenas de San Pedro, Jordi ha visitat a l'alcaldessa de Puçol, Paz Carceller, en companyia de PacoDurbá. Una presentació formal «a la manera antiga», per a repartir medalles de la Mare Petra de San José, la fundadora de la Congregació de San José de la Montaña, i sol·licitar el suport del seu poble adoptiu, Puçol, també a través de la presència en la seua capella, abans de cada correguda, de la medalla de la patrona local, la Verge al Peu de la Creu.

El món taurí té les seues creences, els seus rituals. Jordi sap respectar la tradició. S'enfronta a una segona oportunitat que tots no tenen ni en la vida ni en els bous. I vol aprofitar-la a fons. Perquè el Niño de las Monjas va estar a punt de torejar a València, en Falles de 2020… però va arribar la pandèmia i tot va quedar parat.

Fins hui.

206-jordi-perez-6

La Mare Petra i Puçol, capítol 2

Encara que va morir en 1906, a l'inici de la Guerra Civil la història oficial suposava que el seu cos va ser cremat on estava enterrada, en el monestir de la seua congregació a Barcelona. Però, de forma encara no aclarida, el seu cos va ser traslladat abans que saquejaren la seua tomba i la Mare Petra de San José va estar enterrada en un camp agrícola de Puçol des de 1936 fins a 1983.

Després d'una confessió, la investigació portada fins al Vaticà i la confirmació oficial, el seu cos va ser finalment traslladat a València, a l'església de San José de la Muntanya, la Congregació de Mares de Desamparados que ella va fundar en 1881.

La relació de les monges amb Puçol es manté i ha anat creixent amb el temps, fins i tot hui tenen una xicoteta capella i un monument (en forma de pedra, lògicament) en aquell camp agrícola on es va descobrir el seu cos enterrat.

Una història misteriosa. Quasi de pel·lícula. Però només és el primer acte, anotem un detall important: els amos d'aquell camp són hui les germanes Pepa i Pilar Sebastiá i el marit d'una d'elles, PacoDurbá… El seu fill, FranDurbáimpartix classes a San José de la Muntanya, a València.

«Vaig començar a vindre a casa de Fran, primer ocasionalment i després ja instal·lat com un més de la família. Un dia d'estiu vam veure una correguda de bous en televisió i em va agradar. Fran va ser dels primers a animar-me al fet que intentara torejar, de fet, és el meu mosso d'espases», recorda Jordi Pérez mentre parla amb l'alcaldessa, que també té les seues memòries taurines, fins i tot va estudiar la carrera al costat d'un tal Vicente Barrera, nom que segur no han oblidat els aficionats rotgle.

Les Mares de Desamparados no veien al principi amb bons ulls que este inquiet xaval es dedicara als bous, fins i tot per a canalitzar les seues energies el van apuntar a un equip de rugbi, però com succeïx en les pel·lícules, l'adolescent preferia escapar-se a veure els bous en qualsevol lloc pròxim.
I van acabar cedint. Més ben dit, es van bolcar amb el seu xiquet per a fer realitat el seu somni.

La mare Elisa fins i tot li cus els vestits de torero quan cal ajustar les talles o quan una rebolcada deixa empremta en el seu uniforme. Sap el que fa, perquè el pressupost no dona en els inicis per a grans luxes, però els regals sí: un del Fandi i un altre de Ponce van ser els seus primers vestits de torero, amb els quals va realitzar la seua formació a l'Escola Taurina de València, de la mà de JuanCarlos Vera.

Anotem altres dos detalls: la mare Elisa va nàixer en Ronda, precisament el lloc on va nàixer la fundadora de la seua congregació, la mare Petra de San José; i JuanCarlos és nebot del torero Enrique Vera, qui en els anys 50 va ser un de toreros més famosos del cinema espanyol, amb títols com Tarde de toros y El niño de las monjas.

«Després d'una etapa a l'escola i corregudes com noviller sense cavalls, vaig debutar a Algemesí, el 26 de setembre de 2019. El meu gran moment anava a ser la fira de Falles en 2020, però es van suspendre els actes per la Covid i he estat més d'un any esperant».

206-el-niño-de-las-monjas-2

El Niño de las Monjas, capítol 2

Esperant, però no parat. Jordi ha estat entrenant. Té un apoderat a Madrid. Allí acudix sempre que pot. A vegades ix amb cotxe de Puçol abans de l'alba. Entrena. Rep instruccions i consells. I torna al seu poble a mitjanit. Una vida dura. Però un sacrifici necessari.

«Tinc una penya a Carlet. Però allò va ser una etapa de la meua vida, ara viu a Puçol, bo també a Madrid i continue anant a la llar de San José de la Muntanya. En tots ells m'han acollit estupendament i això em dona forces per a treballar cada dia».

El jove torero ha canviat fins i tot de nom. Va començar com Jordi de les Monges, en algun moment va pensar ser Jordi San José i, finalment, en el cartell d'Arenas de San Pedro apareix com Jordi Pérez, el Niño de las Monjas.

«Ens dediquem a això i després de moltes hores d'entrenament entenem les reaccions de l'animal. Però es passa por. Imposa molt quan sale per la porta. Potser per això sempre porte a la mare Petra en la butxaca i en la capella de la plaça de bous i ara vull portar també a la Verge al Peu de la Creu, patrona de Puçol».

Això del 12 de juny és, d'alguna forma, un nou debut, una segona oportunitat.

I ho fa amb el Circuit de Novillades amb Picadors de Castella i Lleó. Tres vesprades de bous, cadascuna amb tres novillers. Els millors passen a la següent ronda, dos semifinals, sempre de tres en tres, sempre en poblacions castellanes diferents. Fins i tot hi ha un desafiament ramader en la primera quinzena de juliol.

I si tot va bé, Jordi estarà el 24 de juliol en la gran final.

Sí, sembla la Lliga de les Estreles. I en el fons ho és. Per als novillers participants és la seua gran oportunitat de donar-se a conèixer, de triomfar… i al Niño de las Monjas li agradaria, si arriba, estar acompanyat del seu públic, els seus veïns.

Per això, a més de l'intercanvi de medalles de verges, en la conversa amb l'alcaldessa sorgix una idea: un autobús per a la gran final el 24 de juliol? Primer cal arribar. Però la proposta està sobre la taula.

En esta història de segones oportunitats, Puçol també té la seua.

A la fi de juliol sabrà si, després de JuanÁvila, per fi Puçol torna a tindre un torero.

Sembla el guió d'una pel·lícula. Una mica rocambolesca, sí. Però tot és real.

Com el Niño de las Monjas: una realitat.

Informa i fotos: Sabín

fotos face

206-jordi-perez-5

Altres