La nostra cuina (25): Pastís blanc de Nadal

La nostra cuina (25): Pastís blanc de Nadal

La Nadal ja ha finalitzat, i amb ella arriba un temps molt especial en la cuina. La nostra riquesa gastronòmica és molt variada, tant en la preparació de plats salats com en els dolços.Si algun ingredient és típic en els dolços de Nadal, este és el moniato. Amb el dolç de moniato es preparen alguns dels pastissos més característics en el nadal, com són, els pastissos de moniato, els pastissos de cacau, les trenques del dia de Reis, i especialment ací a Puçol tenim el “pastís blanc de Nadal”.

Com el seu nom indica, és molt paregut al “Pastís blanc o Pastís de glòria”, però el farcit no és de massapà, sinó de moniato. També varia un poc el tipus de merenga.

Tota esta varietat de pastissos són boníssims al paladar, per descomptat, però també són molt sans, ja que tots els ingredients que s'utilitzen en la seua elaboració són naturals, sense conservants. Encara que com tots sabem, no podem abusar dels dolços, crec que d'estos ens podem donar algun capritx.

Ara ja sense més, la recepta:

Ingredients per al bescuit

—6 ous

—8 unces de farina ( 264 gr.)

—6 unces de sucre (198 gr.)

Ingredients per a la merenga

—6 clares d'ou.

—18 unces de sucre glacé (594 gr.)

—Unes gotes de llima

Ingredients per al farcit

—Dolç de moniato: aproximadament 1 Kg.

025-pastel_blanco-3

Elaboració

La primera cosa que farem són els bescuits. Separem en dos bols les clares dels rovells. En la batedora introduïm les clares i les fem a punt de neu, llavors, agreguem el sucre a poc a poc. Passats uns minuts afegim els rovells i seguits la farina també a poc a poc, mesclem bé i ja ho tenim.

Posem el forn a precalfar, mentrestant, farem uns bescuits amb forma de cercle i de grandària mitjana, per a això posarem en la safata del forn paper vegetal o d'estrassa, i amb les mans farem els cercles, deixant separació entre ells perquè no se'ns apeguen.

La cocció serà amb el forn a  180é C, uns 10-12 minuts.

Ara els deixem refredar, una vegada els bescuits freds, passarem a omplir-los. Per a això utilitzem 2 cercles de bescuit i al mig posem el dolç de moniato (la quantitat al nostre gust) i reservem.

Ja només ens queda fer la merenga per a decorar-los. Este serà una merenga especial, ja que utilitzarem en compte de sucre refinat, sucre glacé.

Este tipus de merenga necessita molt més temps d'elaboració en la batedora, però en canvi, no necessita cocció en el forn, sinó que se seca a l'aire.

Posarem les clares d'ou en la batedora i les fem al punt de neu, llavors afegim el sucre glacé a poc a poc i ha d'estar batent-se uns 30 minuts, i ja ho tenim.

Ara només ens queda per fer decorar els pastissos; per a això, amb una cullera, anem cobrint amb una capa fina i uniforme els dits pastissos. Finalment ho deixem “assecar” unes hores.

025-pastel_blanco-4

Trucs

Per a fer el farcit de moniato, es poden comprar els moniatos crus i preparar tu mateix el dolç, encara que jo el que utilitze és un dolç de moniato en conserva, d'una qualitat excepcional, que es troba en tots els supermercats i a més és d'una conservera de la zona.

Anecdotari

Conta mon mare, que la meua iaia Teresa feia uns pastissos blancs de Nadal d'un bon grandària, grandassos, perquè els seus germans eren molt bons menjadors, però sobretot eren molt llépols, i volien u per cap.

Però el més graciós, era que la meua iaia, quan els feia, els tènia que guardar en una habitació baix clau, si no, el dia de Nadal no quedaven pastissos.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
www.lacocinadelamasia.blogspot.com

Escribe: Charo Palamós Durbá

000-nostra_cuina1

025-pastel_blanco-2

 

12 Gener 2013
FaceBook  Twitter  

Altres