L'andana: Sis anys fent cultura, sis anys assumint la veu d'un poble

L'andana: Sis anys fent cultura, sis anys assumint la veu d'un poble

El periòdic Noticies de Puçol núm. 144, publicat a finals de setembre, inclou un suplement especial amb motiu del 9 d'octubre, amb articles sobre les activitats en defensa de la llengua i la cultura valencianes. Per a explicar quines actuacions duen a terme, vam demanar un article a l'associació l'Andana. Este és el text íntegre que ens ha enviat.

Amb la necessitat urgent de fer alguna cosa front a les agressions que les nostres costums, la nostra llengua i les nostres tradicions patien i encara pateixen i sota la premissa fonamental de donar a conèixer les nostres arrels com a poble, ara fa sis anys va nàixer a Puçol l’Andana – amics del patrimoni i la cultura popular, un col·lectiu que a dia de hui encara està dispost i treballa per donar la rellevància que es mereix la nostra idiosincràsia com a poble.

Moltes són ja les activitats que conformen la vida de l’Andana. La celebració, cada any, de la diada nacional del País Valencià el 9 d’octubre, així com la commemoració de la pèrdua de la batalla d’Almansa cada 25 d’abril, han permès que per Puçol hagen passat de mans de l’Andana cantants del circuit musical en valencià de la talla de “Pau Alabajos”, “Senior i el cor brutal”, “Verdcel”, “La coixinera”, i un llarg etc. Aquests i molts altres, han marcat la programació d’una sèrie d’actes que sempre han tingut com a eixos vertebradors la llengua, la música, l’esport, el patrimoni natural, arquitectònic i cultural, les festes, les lletres i la literatura...

I és que el dia a dia de l’Andana ha estat ple de propostes originals al llarg d’aquests sis anys. Actualment, gràcies a l’Andana, que coordina i s’ocupa de l’escola municipal de pilota valenciana de Puçol, un grup de xiquets de diverses edats fan viu el joc tradicional valencià per excel·lència del nostre poble. Aquesta implicació amb la pilota s’ha fet palès també al “Trofeu l’Andana de galotxa” organitzat cada any per l’associació, que ha permès presenciar i traure la pilota al seu estat natural, el carrer, passant així pel nostre poble equips de la majoria de les localitats de la nostra comarca amb quasi més de cinquanta pilotaris com a participants al torneig.

També, cada any al mes de desembre, l’Andana organitza el recital de poesia en valencià “Deliris de lluna” que aquest passat any ha celebrat la 6a edició, per on han passat ja més de vint poetes que han compartit els seus versos amb els presents i han ajudat a donar ressò a aquest gènere en la nostra llengua. Així mateix, amb la voluntat de fer viu el caràcter popular i tradicional de la festivitat de Sant Antoni, l’Andana també ha celebrat aquesta festivitat al llarg de dos anys amb l’elaboració i degustació de la tradicional olla i l’organització de dues trobades de tabals i dolçaines fent sonar i eixir al carrer la música que més estimem al nostre poble.

Altres activitats organitzades per l’Andana han estat les diverses presentacions de llibres del poeta, escriptor i amic de l’Andana Manel Alonso i Català que han esdevingut vertaders èxits potenciadors d’espais locals emblemàtics com el Sindicat Agrícola, les Destil·leries Pla o el mateix casc històric del poble per ser els llocs on es van dur a terme. També, una altra activitat a destacar és el cicle documental “Fil x randa”, l’última de les activitats incorporades a la programació de l’Andana que pretén difondre el gènere documental per oferir altres maneres de veure i entendre el món. I per últim també cal destacar amb lletres grans per l’èxit que va tenir, la gran quantitat de públic que va assistir, el gran nombre de músics i cantants que van participar i el ressò mediàtic que va tenir, l’homenatge que ara fa dos anys l’Andana va retre a Paco Muñoz per la seua trajectòria com a cantant, per la seua implicació en la cultura musical del nostre país i per la relació que sempre l’ha unit al poble de Puçol.

Ara, tot fent anàlisi d’aquests anys, a l’Andana ens adonem del gran esforç que ha suposat mantenir i poder fer viva una programació com la que cada any hem ofert, però malgrat això, seguim convençuts d’allò que ens va moure i amb tantes ganes com abans de continuar treballant.

Res va a fer que ens quedem de braços creuats potenciant un conformisme tan massificat com el que actualment pateix la nostra societat. Cada dia que passa cal treballar amb més força per allò que es mereix el nostre poble així com pronunciar-s’hi fermament contra les injustícies a les quals es veuen abocats els nostres valors més preats. Cal, que amb humilitat i proximitat, però també fermesa i convicció, fem partícips d’aquestes reivindicacions als qui encara hui no se n’adonen que el País Valencià i sobre tot les persones que l’habitem, ens trobem sotmeses a la voluntat d’uns pocs que fan i desfan el que volen amb els drets socials, lingüístics, culturals i polítics que tantes vides, esforços i patiments van costar a tota una societat que malgrat tot el treball que va haver de fer, encara hui ha d’estar oferint glòries a un sistema obsolet, que no sent com a seu i que ofega més que apaivaga la fam i la set.

L’andana no s’oposa al nostre creixement col·lectiu, ans al contrari, busca un avanç coherent sense oblidar qui som i d'on venim i sabem que per aconseguir-ho és necessari estar en contacte amb el nostre entorn més pròxim i conèixer la seua realitat, necessitats i reivindicacions. Per això cal mantenir viva la nostra cultura des del lloc on naix, al carrer, amb la gent, d’una forma oberta i integradora. Perquè cal que fem reviure el foc de les nostres arrels, de les nostres tradicions, de la nostra llengua, de la nostra terra. Perquè com deia l’Ovidi Montllor, “ara ja no ens alimenten molles, ara volem ja el pa sencer” i a l’Andana no hem minvat ni minvarem fins aconseguir-ho tenint clar que ho farem, com sempre, assumint la veu del nostre poble.

Informa: L’Andana - amics del patrimoni i la cultura popular

914-partida-galotxa-escuela-2

 

09 Octubre 2013
FaceBook  Twitter  

Altres